tak sangka ubatnya GARAM

Ulser dalam mulut menyerang lagi !!!!!!!! sengsara nak tahan pedih dalam dua hari ni...nak makan terasa pedih, nak minum pun pedih, bahkan nak bercakap dengan orang pun terasa seksa tul.. saja je menahan sakit ni dalam dua hari ni..tadi tetiba Asni, cikgu yang duduk meja depan tu tetiba cakap
          " Akak tak try letak garam ke ? sekejab je baik ulser tu nati..."

Terus je aku teringat Mak Ndak pernah suruh anaknya Pa'an letakkan garam masa Pa'an kena ulser dalam mulut. Rupanya petua ni aku dah tahu cuma terlupa je nak praktikkan...jadi balik je dari sekolah tadi, lepas makan malam, terus je letak garam kat tepi bibir dan dalam mulut... betul berkesan tau.30 tahun umur baru arini try guna garam untuk hilangkan ulser mulut...sekarang dah tak rasa pedih lagi.. walaupun masa kena garam tu terasa sangat pedihnya, tapi kejab tu je,lepas tu terus rasa lega....sekarang menulis di blog ni pun dengan muka gembira sebab ulser dah tak ada lagi...tak sempatlah mama jadi Angelina Joli...haha, bibir yang bengkak sikit terus baik....thanks Asni sebab mengingatkan....
                                                      garam makan yang berjasa....

Comments

  1. salam kenal..pertama kali ke sini.LM kena ulser kat lidah..tp sbb tercucuk tulang ayam masa tu.ramai kwn blogger suh letakgaram tp sbb tak suka masin LM tak buat petua tu..petua lain semua buat,tak tau lak terus lega..4 hari tak blh mkn..

    ReplyDelete
  2. ai..thanks ye membaca blog sy ni..rajin-rajin dtg lag ye.tulah, sy pun kali ni baru btl2 try...mmg tak sangka derita 2 ari lega dlm sejam lebih je....bext time awk pun try lah k....

    ReplyDelete
  3. akak..i'm here....wpun pedih giler time letak garam tu tp mmg berbaloi2 sbb ulser terus ok....petua org2 dulu..=)

    ReplyDelete
  4. wah, thanks asni...thanks sb support blog ni dan thanks jg sb bg petua tu...mmg bkesan wlaupun pedih..

    ReplyDelete

Post a Comment

KOMEN SEPATUTNYA SESUATU YANG DIFIKIR SESUAI...



Popular posts from this blog

Bila rasa pedih luka operate akan hilang?

Drama Hadiah @ Komsas Tingkatan 1

Kuih bakul limau mandarin @komsas tingkatan 1