Jeruk cili

Semalam, bertambah satu kemahiran saya. Haha, kemahiranlah sangat! Kesnya bila saya masak yee mee sizling. Kebetulan, FIL tanya, jeruk cili ada tak, kalau ada tambah kick rasa mee ni.  Apa lagi, terus ke kedai kat depan, beli cili hijau. 
 
Saya buat ikut resepi blog Kak Jee. Potong cili, rendam dalam air panas untuk beberapa minit sebelum buangkan air tersebut. Kemudian, masukkan cuka makan sehingga tenggelam cili potong tu, masukkan pula garam dan gula. Gula tu kena lebih sikit dari garam. Selepas dua jam sudah boleh makan pun.

Comments

  1. owh mudah jer kekdah dia. Saya pun dah few times terfikir nak buat cili jeruk ni, now dah tau caranya :D thanks

    ReplyDelete
  2. salam kenal..


    akak kalau makan jeruk cam ni hanya makan dengna Mee Goreng Mamak je. baru sedap.

    ReplyDelete
  3. tq..baru nak belajar..selalu makan je

    ReplyDelete
  4. Senang je rupanya yeh AN...so mana Yee Meenya nak tengok! hehe

    ReplyDelete
  5. assalam AN..senang je buat jeruk cili ye..acik tak pernah buat pun

    ReplyDelete
  6. Kakak suka makan kwee teow dgn cili jeruk macam ini Aisy.
    Rajinnya Aisy buat..

    ReplyDelete
  7. senang jea nak buat kan. tapi nik tak mkn cili..huhu

    ReplyDelete
  8. owh macam tu caranya..nanti ditry jeruk ni..
    berliur pla hehe

    ReplyDelete

Post a Comment

KOMEN SEPATUTNYA SESUATU YANG DIFIKIR SESUAI...



Popular Posts