long term memory

Dengan ada telefon bimbit sekarang ni, saya rasa 90% daripada kita yang tak hafal pun nombor telefon ahli keluarga dan rakan-rakan, kan? Kalau ada hafal pun, mungkin beberapa nombor yang penting dan selalu kita buat panggilan.

Nak dijadikan cerita, beberapa minggu lepas semasa saya di dalam kereta, baru perasan yang hp saya dah tak ada bateri. Naimlah yang punya kerja, dia tengok macam-macam video di youtube di hp saya tu sehingga habis bateri. Sedangkan pada masa tersebut, saya dalam perjalanan nak pergi ambil Kak Long di Shah Alam. Cuaca pada masa tu pulak tengah hujan lebat. Memandangkan Lebuhraya Elite ni tengah sesak keretanya, Papa N ambil keputusan masuk ke jalan Kesas. Tapi, lagi malang, keadaan trafik di Kesas masa tu lagi teruk. Risaulah takut kakak saya risau sambil kena tunggu lama, cubalah saya sedaya upaya fikirkan nombor telefon dia. Kononnya nak hubungi Kak Long dengan telefon Papa N tapi tak boleh nak ingat langsung akhirnya.

Kemudian, saya cuba ingatkan nombor telefon ahli keluarga yang lain, pun tak leh ingat dengan baik juga. Tau tak, akhirnya nombor telefon siapa yang berjaya saya ingat?

Nombor telefon abang ipar saya di Keramat. Lepas hubungi dia barulah dapat hubungi Kak Long  setelah dapat nombor telefon Kak Long. Rupanya antara seramai ahli keluarga saya, Abang Li ni je yang tak pernah tukar nombor telefon sejak 12 tahun yang lalu. Mungkin semasa belajar dulu saya selalu hubungi kakak saya melalui nombor ni, jadi nombornya tersimpan rapi di ingatan jangka panjang.

Untuk pengetahuan korang, perjalanan pergi balik ke Shah Alam hari tu ambil masa dua jam lebih. Bayangkan betapa teruknya kesesakan yang berlaku. Payah juga kalau tak ingat nombor-nombor yang penting ni, kan? Korang pernah tak alami situasi macam ni?


Nota kaki: rasa aman je pagi ni.. tiga hero masih lagi tidur, saya dah selesaikan kerja rumah, dah pam susu kali pertama untuk hari ni dan dah sempat buat dua entry... nanti senang hati nak keluar..

Comments

  1. sama la. mmg tak ingat pun no tel ahli keluarga lagi2 diorg ni asyik tukar no fon jea

    nasib baik hubby mmg tak pernah tukar no fon .so no fon dia mmg nik akan ingat..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah, akak pun paling ingat no fon suami... no telefon kat kg pun lupa sebab dah bertukar..

      Delete
  2. sama juga..kak intan ingat no pon beberapa kerat juga..pas ni kena tulis daam diary la..bahaya gak kan..

    * dah tgk eh kat fb..jadi dalink da tau la saiz boleh muat s-l kan...nak cek stock...kalau ada cemana nak habaq? habaq kot blog ka , habaq kot fb?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg pun.. Kena lah catatkan kat mana2 nombor2 penting ni.

      Delete
  3. akak no sendiri pn x ingat kdg2,yg igt no abg ipar sbbnya sama mcm aisy no dia x penah bertukar

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..ang ipar pujaan hatilah nampaknya kita ni..

      Delete
  4. betul tuh...bile dah ade handphone x pernh nk hafal no. phone..byk kali jadi kat sy mcm nih..T__T..

    ReplyDelete
  5. Betul tu, bila semua no penting set dalam tipon, bila saat kecemasan kita tak boleh ingat.. huhuuu

    Dulu hafal no family termasuk asben, tp bila masing2 dah tukar no, terus tak terhafal dah.. Pilih tekan dan cakap :)

    ReplyDelete
  6. bahaya jgk kn klo dh jd kes urgent cmni..mula menyesal xsudah..huhu

    ReplyDelete
  7. saya ingat no mak jerr...no marka pun x ingat....

    ReplyDelete
  8. aduhh dikk
    same lah akak dikk
    kalau hp akak jem .. susahyneeeeeeeeeeeee ...
    nak2 kalau jadi apa2 kan ..
    mula lahh duk fikir2 no mana yg ingat dan hafal ..
    akak nie ingat no hubby aje ...
    no mak dan ayah punn x ingat .. sedey kan !:(

    ReplyDelete
  9. sama la... kalau org nak isi form no telefon hubby pun kena check kat hanset... ekekke

    ReplyDelete
  10. tak ingat semua no2 keluarga..ingat no suami saja

    ReplyDelete
  11. kalau no maintain pakai satu tak tukar2 memang leh ingat..

    psst bandar saujana putera dekat dgn taman impian putra tak???

    ReplyDelete
  12. Kalau setakat no. tepon rumah adik beradik mmg I ingat selalu sbb I lebih suka contact diorang guna phone rumah instead of guna HP.. sbb nak celoteh pjg2.. (kes nak jimat, kan Streamyx bg panggilan percuma satu M'sia).

    ReplyDelete
  13. wani pn jenis xhafal no2 telefon ni...igt no husband jer hikss...
    bahaya gak kan kalo jd kes2 urgent xigt no phone

    ReplyDelete
  14. selamat malam..jalan2 sini.terima kasih singgah tadi..hehe

    ReplyDelete
  15. saya lagi teruk, nombor telefon sendiri pun 3 bulan baru boleh ingat hehe

    ReplyDelete
  16. wak pon X ingat no tefon sedara wak jugakkk.. UUhhuu

    ReplyDelete
  17. saya cuma hafal no tepon sendiri, ayah & suami. hihhihi... no opis of course!

    ReplyDelete
  18. Singgah di pagi cuti selasa ni :)


    dear, kalau sudi jom bantu MJ, http://normj1001.blogspot.com/2012/12/power-bank-untuk-dimenangi.html

    ReplyDelete
  19. Memang tak hafal pun nombor tepon ni. Sume simpan dalam hp je. No tepon suami je igt. No anak pun kdg2 lupa..

    ReplyDelete

Post a Comment

KOMEN SEPATUTNYA SESUATU YANG DIFIKIR SESUAI...



Popular posts from this blog

Bila rasa pedih luka operate akan hilang?

Drama Hadiah @ Komsas Tingkatan 1

Kuih bakul limau mandarin @komsas tingkatan 1