JPN KP-12 korang tahu?

Susah juga kalau banyak urusan terpaksa tangguh atau batal kerana jari, kan? Memang kepentingan cap ibu jari tak dapat dinafikan sejak dari zaman dahulu lagi. Kalau dalam drama tu selalu kita tengok yang orang tengah nazak diambil kesempatan oleh orang yang nak ambil hartanya dengan curi-curi ambil cap ibu jari orang tersebut.

Dalam kehidupan harian biasa pun, saya kerap kali berhadapan dengan masalah sekiranya sesuatu urusan melibatkan cap ibu jari. Nak tahu kenapa? Sebabnya kedua-dua ibu jari saya ni kulitnya dianggap terlalu kering. Mesin kat bank selalu tak dapat nak kenal pasti cap jari saya.. Akhirnya penyelesaiannya ialah kena guna borang perakuan dari JPN iaitu JPN KP-12.. Bawa borang ni apa-apa urusan di bank atau yang melibatkan cap jari jadi mudah sikit..

Kalau korang pun ada masalah macam saya, bolehlah pergi ke mana-mana pejabat JPN yang berdekatan untuk minta dokumen ni yang disahkan. Saya buat ni di pejabat Putrajaya pada pertengahan tahun lepas, dalam sejam lebih je dah siap. Sejak tu, urusan melibatkan cap jari dah lebih senang buat saya.

Tapi, minggu lepas masa pergi bank untuk buat buku akaun pertama untuk Nazif, saya lupa lagi bawa dokumen ni. Maka kenalah pergi lain kali untuk buka buku akaun ni..Apalah mama Nazif ni, dah tahu diri kena ada dokumen tu boleh lak ditinggalkan....Bukan apa, sebabnya jarang ada urusan yang perlu bawa dokumen tu..Maklumlah sekarang ni banyak guna online daripada berurusan di kaunter..

Comments

  1. oh boleh ye buat borang mcm tu?sbb akak pun ada masalah yg sama mcm aisy tu..terpaksa berkali2 scan cap jari ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh kak...pergi je jpn putrajaya...mtk dokumen ni..

      Delete
    2. YES, Sama macam saya. Borang KP12. Dulu-dulu RM5 je nak buat dokumen ni. Sejak Awal tahun 2016 cajnya RM50. Simpan dokumen KP12 ni baik2.. sebab boleh digunakan seumur hidup, tidak perlu renew (kata orang JPN, setakat ni).

      Delete
  2. Baru tahu pasal ni . hehe
    Tapi kdg2 mesin scan tu yg tak betol sbenarnyee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Min, kalau akak ni mmg bukan salah mesin.. Kalau nak tahu, pernah dibawa ke bilik dlm bank sb nak scan cap jari.. Bukan berurusan kat kaunter luar je..

      Delete
  3. Baru first time dengar.... Dugaan juga tu bila asyik kena bawak dokumen aje kan? Bila tertinggal, mmg menguji kesabaran :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baru dengar, alhamdulillah sebab ni maknanya tangan nur cantik.. Alhmdulillah juga sy berkongsi ni bg lebih ramai org tahu..mudah kalau ada urusan bkenaan bg orang macam saya.

      Delete
  4. kat ofis lya utk kehadiaran gna finger tech print..sesekali kalo jari ada luka2 ata lembab mmg tak detect ...

    igtkan mde ni semua dah canggih & blh mbantu semua org.. rupanya.. jugak menimbulkan masalah bg sesetngah org ye...

    ReplyDelete
  5. Kalau kawan saya lg kesian..ibu jarinya putus sejak kecik, (tido2 ikat dgn getah.. biasa la bebudak kan suka buat experimen, esok pagi tengok dah hitam, then doktor terpaksa potong).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya Allah, kesiannya dia.. Siapa sangka boleh jadi sampai macam tu..

      Delete
  6. as salam

    akak pun kadang2 lambat sikit bab cap ibu jari ni sbb terlalu halus katanya..tp alhamdulillah still boleh process..thanks 4 sharing sbb boleh gtaw org yg tak tau ttg hal ni:)

    ReplyDelete
  7. Oh ada macam ini ye Aisy. Kakak baru tahu. Betul juga kalau yg jenis kulit jari tak boleh kenalah ada buat macam ini. Kakak tak terfikit tau..

    ReplyDelete
    Replies
    1. jari akak oklah tu maknanya.. kes mcm saya ni mmg org di bank xleh tolong klau tak ada JPN KP 12..

      Delete
  8. Pernah urusan sy tergendala sbb alat mengesan cap jari tu tak berfungsi. Mmmm...

    ReplyDelete
  9. Mcm wife AK pun kalau basah jari baru detect..kering memang tak

    ReplyDelete
  10. hurmm leceh dgn alat tuu
    selalu je jumpe yg rosak
    last2 guna manual huhu

    ReplyDelete
  11. susah jugak yea. maybe alat pengesan cap jari kat malaysia ni takk canggih kot.

    ReplyDelete
  12. eh, mslh yg sama cam hubby saya..
    nanti leh gtau dia pasal ni ;)

    ReplyDelete
  13. kalu sapu losyen dulu bole ke?hehehe

    ReplyDelete
  14. oh ye ka..bole buat mcm tu pla.ni first time dgr mslh mcm ni.susah jg kn kalo kulit terlalu kering.

    ReplyDelete
  15. oo..kalau kulit kering tak boleh ye??baru tau..

    ReplyDelete
  16. Salam perkenalan...ni first time dengar ni...info yg bagus..:) terima kasih ye terjah blog saya..hope kita dapat mnjadi sahabat sampai bila2 ameen..:)

    ReplyDelete
  17. Samalah. Saya pun. Kulit sensitif sgt. Semua jari x berapa nmpk cop jari. Saya buat kt jpn damansara. 1/2 jam siap

    ReplyDelete
  18. first time nadia tau tentang kewujudan borang ni kak.
    seriuss.

    ReplyDelete
  19. akak ade kawan yg masalah cam ni....

    ReplyDelete
  20. sblm ambil surat tu ada x JPN suruh tulis surat ke ape ke?penh juga pe jpn pasal cap jari ni dia kate kena tulis surat la ape la?pengesahan dr doc perlu x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau saya, x perlu pengesahan doc... pergi jpn je.. dia scan sblm buat, pgawai tu yg buat semua...

      Delete
    2. terima kasih atas info..lame x masa untuk buat urusan ni kak? ic kena buat baru lagi x?

      Delete
    3. lame x nak buat urusan ni?perlu buat pembyaran atau ic baru x?

      Delete
    4. sekejab je.. tAk perlu bayar...

      Delete
  21. salam.sy ada pg jpn td.tp byaran rm15. jpn kate x keluarkan pengesahan ape2.mcm mana tu?blh x tolong uploadkan pic resit tu? x da pun jpn suruh isikan borang JPN KP-12.tp cuma buat ic baru mcm biasa je

    ReplyDelete
  22. saya jumpa entri blog ni kes dua2 cap ibu jari saya takleh detect kt kwsp tadi. dia suruh pergi jpn buat JPN KP12 ni. Jari saya sangat sensitif.kena sabun mula la terhakis. jadi nak kena buat banyak kali la JPN KP12 ni ek.kang lain kali jadi lain plak takleh detect nya.haishh

    ReplyDelete
    Replies
    1. xpyh byk....yg sama tu blh guna byk kali

      Delete
  23. Salam, nak tny dokumen ape yang kita perlu bawa untuk apply JPN KP12 ni ek?

    ReplyDelete
  24. Kalau kita ambil borang ni on behalf orang lain boleh ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak boleh rasanya... tapi kalau nak kepastian, better terus ke jpn...

      dan, sekarang ni, kalau tukar ic baru, tak perlu guna JPN KP 12 ni lagi.. saya baru tukar, lebih mudah dgn ic sahaja

      Delete
  25. salam sis..sy google n terbaca blog sis ni..sy nk tumpang tnye ni..wallet sy hilang kene pickpocket ari sabtu lepas..habis sume kad hilang :( then dlm mase same sy ade mslh cap jari sbb jari mengelupas..bertambah serabut dibuatnye..hukkk..kalo pegi JPN Putrajaya agaknye boleh siap dlm mase shari tak IC sy tu?sy betul2 perlukan IC tu untuk proceed buat kad ATM,lesen,credit card n sgala mcm kad yg laen..feeling so bad rite now..appreciate your feedback sis...TQVM..

    -iqa from shah alam-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ai iqa.. alhamdulillah penulisan akak ni ada peluang membantu orang.. pasal ic dgn jari yg tak ok ni setahu akak, kita buat di mana2 pun akan ambil masa.. paling sikit pun 2 minggu.. tapi sekarang ic baru yg ada 2 gambar di depan tu kalau dah ada, kita tak akan ada masalah dengan urusan di bank lagi.. mayb dgn kad sementara boleh proceed buat semua kad2 yg lain, cuba tanya ygvada pengalaman

      Delete
    2. ye betul tu penulisan akk ni bg byk info pd yg mengalami mslh same.terima kasih byk atas feedback yg akk kasi tu..yup before ni sy dah tuka IC baru yg ade 2 gambar tu..tp IC tu pn dah hilang skali dlm wallet yg hilang tu..inshaAllah esok sy nk gi putrajaya buat IC baru tu..harap dgn IC sementara tu bole la buat urusan yg laen tu plak..

      Delete
  26. saya baru2 ni nak apply bukak current account kt allianze tp ad mslh cap jari. saya memang xpernah ada cap jari sejak lahir wlwpn saya dah buat IC baru n sertakn skli surat dr JPN n staff dye siap tgk ic sye bwh lmpu biru tuhh yg nk makesure ori tp still manager dye xnk approve. ada yang suggest suh sye wt pasport..hmm cmne tuhh

    ReplyDelete
  27. Suami sy pown ader masalah cap jari x detect...taun 2013 pernah temanka suami buka akaun maybank..x dpt detect cap jari..alih2 staff maybank suruh pegi jpn amik surat pengesahan..da dpt surat pengesahan tu baru boleh bukak akaun maybank..sekarang suami da tukar keje...company nak akaun cimb...semalam nk pegi buat akaun ..cap jari x detect..so terpaksa balik rumah amik surat pengesahan dr jpn...tapi malangnye...x dpt juga nk buka akaun...nk kene tunggu manager....aishh da la lambat..sy da byk kali terangkan kat staff tu mmg cap jari suami sy x dpt detect...biasa guna surat pengesahan dari jpn baru dapat..sgt kecewa..kenapa bank x bleh solve mende mcm tu...habis tu kalau x dpt detect cap jari ..x boleh buat la akaun...bukan duit ko pown...duit suami aku nk smpan kat bank ko..ape ke susah la...maybank yg world wide tu pown bleh approvekan...ni cimb x kan x bleh..habes tu mana hak..orang2 yang cap jari ni bermasalah....rase fed up jew...da la nk menunggu manager tu lama...terpaksa la balik dulu sbb suami da habes waktu rehat...sesiapa yg ade solution ..sila bgtaw sy...kesian kat suami saya...ape pown x bleh..

    ReplyDelete
  28. Hari ni pergi ambil KP-12 ni di JPN, kena bayar RM50, dulu RM5 shj

    ReplyDelete
  29. kalau nk buat lesen kna ngi jgk ke borg jpn kp 12 tu??.. sbb sya ad ic bru yg gmbr 2 tu,,kalu guna ic tu je bole?sbb cap jari sya mmg rosak dh..mcm mna ye??

    ReplyDelete
  30. Assalamualaikum, hi ☺ saya baru je pergi jpn and buat surat akuan cap jari rosak tu. Bayaran dia Rm5 sahaja and dia akn buat immediately and dpt masa tu jugak ye.

    ReplyDelete
  31. Assalamualaikum, hi ☺ saya baru je pergi jpn and buat surat akuan cap jari rosak tu. Bayaran dia Rm5 sahaja and dia akn buat immediately and dpt masa tu jugak ye.

    ReplyDelete

Post a Comment

KOMEN SEPATUTNYA SESUATU YANG DIFIKIR SESUAI...



Popular Posts