Kejayaan dan penghargaan

Tahniah kepada Nadirah, anak Kak Ja saya yang mendapat 8A dalam PMR. Seronok mendengar kejayaan anak buah yang lebih dikenali dengan nama Ewin ni.

Terus saya bagi mesej dengan Ewin, kata nanti adiknya balik ke KL mak ciknya ni nak belanja diorang sempena kejayaan dalam PMR dan UPSR. Masa saya dulu, ibu diorang beberapa kali juga bagi saya hadiah, walaupun keputusan peperiksaan saya biasa je. Masa PMR rasanya saya dapat jam tangan emas berjenama Alba sebagai hadiah. Sayang sangat dengan jam tangan tu. Rasanya memang tahan lama jam tu. Bertahun saya pakai. Bagi remaja masa tu rasa hadiah macam tu dah hebat sangat. Rasa bangga je pakainya.

Sebenarnya bila bercakap tentang kejayaan ni apa yang pentingnya ialah ada penghargaan kan? Nilainya besar, mahal ayau murah itu perkara yang kedua. Kalau mendapat kejayaan, ucapan tahniah daripada orang lain itu pun dah cukup menggembirakan hati seseorang. 

P/s : Apa hadiah dan daripada siapa yang pernah korang dapat yang buat korang rasa gembira sangat?

Comments

  1. Tahniah buat anak sedara AN tu...... Boleh le masuk boarding school....
    Seingat OKje macam tak de je AN dapat hadiah hehe..... maklum le result semua tak memberangsangkan.....haha

    ReplyDelete
  2. penah dapat jam tangan juga dr en.azmi masa lahirkan adam dulu..hehehe

    wah tahniah utk anak buah aisy tu ye,mesti seronok dia nak dapat hadiah dr mak cik nya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah..mesti jam istimewa tu.

      Saya nak belanja makan je kak..hihi..

      Delete
  3. Adik bongsu sy pnh kck ati dgn abang2 n kakaknye yg sorang ni sbb tak wish bday dia. Dia rs terpinggir dek kesibukan senior siblings-nya. Huhuhu....n skg ni nak bg dia double happy. Nak kena appreciate gak ats usaha dia.

    =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha..betul tu fara..tanda dihargai tu. Tahniah utk result adik fara..

      Delete
  4. alhamdulillah...tahniah nadirah.....sejuk perut mak paknye ...hope anak2lieya pun camtu laa nanti...amin.....

    lieya setuju sgt! adiah murah ke kecik ke mahal ke tu tak kisah, yg penting tanda penghargaan atas kejayaan...tu besar nilai nye....

    ReplyDelete
  5. sy selalu dapat teddy bear je dr hubby..pnh juga dpt bunga, tp sebab kat muazam ni xde kdai bunga, dia bg bunga plstik je..hahaha

    ReplyDelete
  6. Yup setuju… yang penting penghargaan…
    Kalau saya perhatikan budaya kat sini, walau sekecil kecil pencapaian pelajar mereka tetap beri penghargaan… Yang anak2 selalu dapat stiker… tu pun bukan main gembira lagi duk tayang dapat stiker :)
    Hadiah? Erm, dah tak ingat… ke tak de? huhuhu, sbb biasanya sedara mara suka bagi duit… duit tu akan simpan dlm bank :)

    ReplyDelete
  7. tahniah juga..utk anak buah...

    dpt jam emas bestnya..

    ReplyDelete
  8. Tahniah buat Nadirah.
    Emmm..... sepanjang yg I ingat present masa zmn sekolah yg paling bermakna sgt ialah "suprise birthday" yg kengkawan selalu buat utk I. Terharu sgt... sbb memasing blom ada duit sendiri kan, alih2 buat suprise birthday, sweet memory yg sukar dilupakan.

    ReplyDelete
  9. Tahniah ... Hadiah yg plg best bila en baba bg cupcake dlm bekas love ;) itu je sekali dpt hihi

    ReplyDelete
  10. Tahniah utk anak buah Aisy..
    Memang seronok kalau dapat penghargaan atas kejayaan kita..rasanya masa sekolah tu akak tak pernah dapat apa2 hadiah pun..hehehe..mngkin sbb bukan pelajar cemerlang kot..tapi bila dah kawin sllu dapat hadiah drpd laling...

    ReplyDelete
  11. Siapalah tak suka kalau dihargai. Dapat pulak hadiah. Memang beruntung kan. Heheh

    ReplyDelete
  12. anak buah dapat 9A...sekoalh aliran agama..tak tau nk bg apa lagi hehe

    ReplyDelete
  13. tahniah buat ewin.. kazen nina dpt 7a saja. alhamdulillah dpt hadiah makan angin :)

    ReplyDelete
  14. tahniah yer... ALONG pun alhmdulillah even x semerlang sperti yg dier harap2kan !

    ReplyDelete
  15. tahniah buat anak buah..happy dengar bila keputusan membanggakan..

    bab hadiah tu setuju sgt,penghargaan dh cukup,tp klu ada hadiahnya menyusul kira senyum smp telinga kan..

    jarang terima hadiah sy ni..masa lahirkan afia sy dpt kamera baru..hehe

    ReplyDelete
  16. Kadang-kadang AN yang sekecil-kecil hadiah tu yang menjadi ingatan selamanya. Masa kecil-kecil dulu memang rajin sangat dapat hadiah sampai tak berapa menghargai pun. Terukkan perangai...tapi bila dah besar panjang, dah tahu menilai, ingatan aje dah cukup buat rasa gembira sangat. Bila ada ingatan maknanya, orang masih sayang dan ambil berat kat kita :D

    ReplyDelete

Post a Comment

KOMEN SEPATUTNYA SESUATU YANG DIFIKIR SESUAI...



Popular Posts