Pulut ikan kering
Menu sarapan pagi tadi.
Orang yang baru berapa kali masak pulut. Masa nak masak tu, saya siap telefon mak di kampung sebab nak tanya berapa banyak air kena masukkan. Kak Long yang menjawab panggilan tolong bagi panduan. Maka, sambil saya mengemas saya biarkan pulut masak di atas dapur. Baunya, semerbak wangi, terus buat rasa lapar.
Dah siap tutup api baru perasan tak bubuh sikit garam. Mulalah rasa berbelah bagi, keliru nak kena bubuh ke tak? Sebab saya baca resepi di google kata kena letakkan sedikit garam. Ah, tak kisahla, kata hati. Terus gorengkan ikan masin yang ada sikit je lagi, sambil tu gaulkan kelapa dengan sedikit garam. Masa tu saya fikir balik, kalau ikan dah masin, kelapa pun letak garam sikit, pastilah pulutnya tak payah ada garam, kan?
Apa lagi, terus letakkan ke atas pinggan. Ambil gambar bukti sekeping. Tak tunggu lama, terus suap ke mulut. Oooo..sedapnya. Saya makan seorang je, suami tak suka. Lagi bagus, boleh makan banyak.. Ada lagi pulut tu, rancangan seterusnya nak buah pulut mangga, ok tak?
sajer jer tau pepagi buat perut I berkeriuk, huhuu dah la pulut tu kegemaran saya. Bak sini sepinggan. Ala kalau terlupa sedua benda takder hal, sendiri nak makan, pandai2 alter la nnt.
ReplyDeletefeveret akak juga ni.. tiba2 kecur air liur..
ReplyDeleteakak xpenah mkn ngan ikn kering cuma gaul ngan kelapa yg dicampur gula dan garam je..
ReplyDeletemsk pulut xperlu masukkan garam Nasiha..sedapnya pulut mangga!
Oo jadi dh betullah saya masak kosong je pulut tu. Pandai ..hihi.
DeleteNasib baik baca entry ni bila perut dah penuh… feberet saya juga tu.. kalau dulu, beli pulut ni kat warung pagi… nak buat sendiri mmg tak pandai…
ReplyDeleteTapi cantik tekstur pulut AN tu…. Menjadi sgt dah tu :)
wahhhh... sedapnya! tapi, saya suka pulut durian.
ReplyDeletekalau saya, memang bubuh garam sikit. kasi lemak2
assalam AN..acik pun peminat pulut..cuma dirumah acik ni semua suka makan
ReplyDeleteSaya suka juga pulut tapi tak pernah buat sendiri. Main beli aje kerjanya. Wah siap dengan ikan masin lagi tetiba terliur. Alamak! Baru teringat my niece ada bagi ikan pekasam dok perap dalam peti sejuk lagi nih!
ReplyDeleteSelalu dengar dan tengok pulut kelapa ikan masin ni kat gerai Kelantan...tp belum teringin nak cuba.... Tunggu teringin betul betul....barulah beli.....buat mungkin tak kot, sebab org yg mungkin makan sorang jer hehe
ReplyDeletesedapnya. dah lama tak makan.feveret nik ni
ReplyDeletesedap ni Aisy..Ibu masak mcm tu saja..lps dah msk bubuh gula..sedap...atpn bubuh kelapa
ReplyDeleteteringin nk makan tapi tak berani... sbb baru lps abis pantang kan..
ReplyDeleteUish sedapnya. Dah berbulan teringin nk mkn x sempat2 nk buat
ReplyDeleteSalam AN...Mana pergi ni lama tak nampak? Sibuk ye? Erhhh...mana pergi entri pasal telekung tu? Tetiba takda kat sini, penat scroll ni, AN...
ReplyDeletesaya kehabisan pulut.huhu
ReplyDeletetadi singgah blog mama jj buat pulut kuning akak pulut ikan masin pulak.alahai.
last mask pulut tahn lepas.hihi.
AN org kelantan kan..pulut kira macam makanan ruji org kelantan kan..sy klu pulut ikan kering macam tk reti layan sgt..pulut mangga pun.pulut durian ke pulut kuning ke pulut panggang ke suka la.hehe..
ReplyDeleteuiittt...sedap tu makan pulut,akak suka buat pulut kuning kukus,kalau masak mcm masak nasi tu,harus tak jadi pulut akak...
ReplyDeletepernah try buat pulut mangga tu...jadi la jugak hehehe