Kita berbeza

Hakikah kejadian manusia, semua pun tahu kan? Kita diciptakan berbeza beza untuk diangkat sebagai kalifah di dunia ciptaan Allah yang Maha Agung ini. Namun, walaupun sedia maklum dengan hakikat tersebut, masih ramai lagi yang tak mengiktirafnya?

Tak percaya fakta ni? Buktinya, cukup ramai yang tak senang lihat pencapaian mahupun kekurangan orang lain. Nak salahkan drama Melayu ke masyarakat kita jadi macam ni? Tak boleh bersangka baik, banyak nak mengambil kesempatan ke atas diri orang lain, sanggup buat apa sahaja demi kesenangan diri atau banyak bercakap daripada mengambil tindakan?

Memang tak dinafikan semua ingin berjaya. Tak ada yang berkecuali, rasanya hanya yang kurang upaya je yang mungkin tak sama. Tapi kenapa hakikat perbezaan antara individu ni payah nak diaplikasikan?

Mungkin ke hanya nak terima hakikat ni bila diri sendiri dah terkena?

Comments

  1. Betul tu Aisy..... I paling fed up klu org asyik mencanang2 kekurangan org lain sampai tahap nak memalukan padahal diri sendiri pun byk kekurangan. Haih... I pulak yg emo ni tetiba... kekeke.

    ReplyDelete
  2. Payah bila takder perasaan empathy, atau bercakap tanpa tafsir diri. Usahkan masyarakat, setiap anak dari satu family yang sama pun dah sangat berlainan, so memang tak boleh nak banding antara each other.

    ReplyDelete
  3. betul apa yg ain cakap tu...stuju.maaff baru terjah blog ain/..:)

    ReplyDelete
  4. memang betul tu...akak kat ofis ni lebih suka duduk kat tempat je jarang bergaul dgn org lain,bkn apa ramai yg dok citer kekayaan masing2,akak taktau nak citer apa jd senyap je la,kdg2 je bole campur..hehehe

    ReplyDelete
  5. Nama pun manusia AN.... biasalah rasa cemburu dan ingin lebih dpd mereka...

    ReplyDelete

Post a Comment

KOMEN SEPATUTNYA SESUATU YANG DIFIKIR SESUAI...



Popular posts from this blog

Bila rasa pedih luka operate akan hilang?

Cara daftar kad Touch N Go

Drama Hadiah @ Komsas Tingkatan 1