Hikmah kejadian jerebu

Setelah tiga hari berehat di rumah, saya rasa jerebu yang melanda negara ni, ada juga hikmahnya. Allah kan dah bagitahu, setiap apa yang berlaku pasti ada hikmahnya. Jadi, dalam situasi saya, saya rasa keadaan jerebu di luar tak menyebabkan jerebu di hati.

Masa yang diberi saya gunakan untuk berehat, luangkan masa secukupnya dengan anak anak yang pada beberapa minggu sebelumnya memang agak tak terurus. Bila dah banyak kerja, mulalah mood pun tak baik, ada kalanya Naim buat salah sikit atau mengada-ngada pun kena marah. Tak cukup masa dan letih, minggu saya sibuk dengan sukan hari tu, Nazif banyak disuapkan dengan nestum dan roti je, sebab mamanya dah penat. Kalau sebelum ni, makan malam kami banyak di kedai, minggu ni walaupun saya berpuasa sempat lagi masak banyak lauk. Kalau hari biasa, masak nasi putih dan ayam goreng serta satu sayur, hati ni sempat masa nasi minyak lagi., Hihi, tapi masih dalam proses, sempat kot siapkan nasi minyak dan lauknya sebelum waktu berbuka puasa. Taklah saya jeles lagi dengan surirumah yang dapat buat macam macam, macam OkJe, izan mama mia, Ina Intan Berlian atau Lydia Miza...

Kelam kabut siapkan evidens PBS pada minggu lepas pun rupanya bagus juga. Minggu ni boleh rehat di rumah tanpa ada risau di hati. Memang ada kerja lain yang belum siap, tapi sekurang-kurangnya kerja tersebut tak perlu nak siapkan kerja tersebut dalam masa terdekat. Lepas masuk semula ke sekolah boleh sambung buat lagi...

Korang lak mana? Rasanya ramai juga yang akan bersetuju dengan pendapat saya. Kalau kita asyik pandang pada keburukan semata, takkan tenang hati kita... Jadi, elok pada masa tertentu, kita teliti aspek yang baik pula.. Apa apa pun Allah yang Maha Kuasa tetap ada.. yakinlah...

Comments

  1. seiap kejadian tu ada sebabnya..
    alah swt lbh tahu ... apa2 pon ini smua juga sbg peringatan buat kt y makin alpa..

    ReplyDelete
  2. Setiap apa yg terjadi tu ada sebabnya..terpulang pada kita untuk mencari yang positif and move on

    ReplyDelete
  3. Ye Aisy.. at least boleh hilangkan stress keje kan.. kesian sy tgk Aisy tension selalu. Apapun syukur jerebu dah makin ok kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha.. Kina pun perasan ye.. Saya nk kena positifkan diri lbh lagi nampaknya.

      Delete
  4. setuju 100%..... saya pun sama, bila sibuk tak sempat nak luangkan masa dgn anak2... bila ada peluang, mmg akan luangkan masa sama2... masa tu la baru boleh main masak2 dgn anak2 kat dapur....

    ReplyDelete
  5. setuju dikk
    anak2 punn x kuar rumah 2-3 ari nie
    walau penat tapi seronok mereka ada depan mata kan ;)

    ReplyDelete
  6. Setuju sgt... Allah turunkan jerebu ni supaya kita semua berehat...
    Asyik keja je... penat tau!. Hehehe..

    ReplyDelete
  7. AN...dengan OKje tak yahlah nak jeles...hehe sebab malas mengatasi segala-galanya haha...sudahnya lauk tu jugak!
    Betul tu An...kalau kita asyik memandang pada keburukan je mmg hati susah nak tenangkan..... tapi kalau bab jerebu ni oklah kot...hehe...kalau bab lain, susah jugak tu hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha... Okje, cakap je tu, padahal dia terror dan rajin masak macam macam...

      Tulah, kesan lain jerebu mmg tak baik...

      Delete
  8. setuju tu...kesian dekat korang...apapun pasti ada hikmah

    ReplyDelete
  9. betul tu Aisy..anak2 pun tak ada yg kuar rumah..tak perlu lg jerit terpanggil2 suruh pulang rumah..anak tekak rehat hehe

    ReplyDelete
  10. ish,...ngan akak apa nak jeles,...bukan reti masak pun..ehe...
    mmg jerebu ada hikmahnya juga... leh berkurung 2/3 hari dalam rumah saja...hihihih

    ReplyDelete
  11. yes betul... alang2 dah berlaku jerebu tu kan, just bare with it and take the positif side. Now harapnya dah kurang la jerebu tu.

    ReplyDelete
  12. alhamdulillah jerebu tak berlarutan

    ReplyDelete

Post a Comment

KOMEN SEPATUTNYA SESUATU YANG DIFIKIR SESUAI...



Popular posts from this blog

Bila rasa pedih luka operate akan hilang?

Drama Hadiah @ Komsas Tingkatan 1

Kuih bakul limau mandarin @komsas tingkatan 1