Bihun soto suka hati
Projek masak tengah hari ni.... bihun soto. Saya memang tak suka makan soto dengan nasi impit. Padahal suami memang suka makan soto dengan nasi impit, tapi saya buat bihun je. Haaa.. ikut suka hati chef yang masaklah kan?
Kali pertama masak soto dengan menggunakan rempah mak siti, alhamdulillah rasanya sesuai dan bila ditambah dengan kicap cili, begedil, suhun goreng, perahan limau kasturi, habis dimakan semangkuk.
Tak nak cerita pasal cara buat soto, korang pun tahu.. kalau tak tahu, korang beli je rempah soto Mak Siti, ikut je arahan di paket dia.. insya Allah menjadi.
Pegedil ni yang saya nak cerita. Memang buat suka hati je. Saya tengok tak ada daging. Mulanya dah kecewa. Ingat nak keluar ke kedai runcit, tapi malas pula rasanya. Anak-anak bergantung di kaki pulak. Terus fikirkan cara alternatif. Cuba keluarkan ayam untuk buat pegedil. Rasanya bukan lama sangat pun ayam dimasukkan ke dalam peti sejuk, tapi macam dah beku masa saya keluarkan tu. Ini tak lain tak bukan, adalah orang yang memulas butang suhu peti sejuk. Korang pasti tahu siapa...tak syak lagi.
Jadi, nak ambil ayam pun jadi satu masalah tadi. Saya boleh ambil seketul je. Sambil tu saya tengok ada nugget ayam. Jadi saya goreng nugget ayam dan ayam yang seketul dapat diambil tu, kemudian tumbuk sekali dengan benda lain. Hasilnya macam kat atas, sedap juga rasanya.
Bahan-bahan :
3 biji kentang
3 ketul nugget ayam + ayam seketul
segenggam bawang goreng
bawang besar
serbuk lada
garam
Daun bawang dihiris halus
Telur
Cara menyediakan :
1. Goreng kentang dan nugget/ayam.
2. Tumbuk bawang besar dan bawang goreng
3. Tumbuk kentang dan nugget.
4. Masukkan semua bahan yang telah ditumbuk ke dalam satu bekas, gaulkan sekali dengan daun bawang, serbuk lada sulah dan sedikit garam.
5. Setelah sebati, bentukkan jadi bulat...susun elok-elok..
5. Pukul telur dan salut begedil yang telah dibentukkan dengan telur sebelum menggorengnya.
Tadi, saya tayang gambar bihun soto ni di group whatapp, ada yang komen bihun sup ada begedil. Haa.. tak kisahla, dah selamat masuk ke perut dah.. alhamdulillah.. silakan mencuba..
wow bestnya soto. sy pon suka soto br je mkn smlm kat kenduri cukur jambul sepupu kecil. suka mkn begedil tu
ReplyDeleteWah.. makan di kenduri mesti lagi sedap. Panggil yang pro masak tu..
Deletesedapnya akak.. nina teringin nk buat tp takut xsedap. boleh try guna resepi ni :)
ReplyDeletebetul tu rempah mak siti mmg best.sy selalu gak guna rempah mak siti. hihi
ReplyDeletekreatip.. bak la mai semangkuk.. boleh?
haha..boleh je.. datang la BSP
Deletesedap sedap...dh lama berangan nak buat soto...belom menjadi....nak kn buat gak ni..tgk resepi begedil leh try nnt..tq bg resepi ye
ReplyDeletebab pulas suhu peti sejuk... no komen...sampai air dalam botol pun beku... sayur pun beku... alahai... apa nak dikata kan..bebudak mmg hobinya buka ttp peti sejuk...
takpe juga, jadi resepi baru pulak bila ayam dah terlalu beku...o k juga kan
Deletesaya pu suka bihun soto..tambah2 begedil tu..begedil ke pegedil?suka hati lah dop
ReplyDeletehaa..salah taip la tu....
DeleteTerima kasih AN..acik tak pernah terfikir pun nak guna nugget.selalunya kalau x cukup bahan tak jadi buat
ReplyDeleteboleh try ni.. hehe..
ReplyDeletetq sudi share resepi..
simple pon..tp nmpk sedap sgt2.
ReplyDeleteKite yang buat dia kan , selalu resepi yg kite main campak2 Mst sedap , bergedil tu 1st time tgk Ltk nuget , blh la Cuba nnt ;)
ReplyDeletesedap nampaknya tu..akak suka begedil..ehhh kita masak ikut suka kita nak masak mcm mana kan...hehehe yg penting sedap
ReplyDeleteSedapnya AN.... my faveret tu....kalau nasi impit lagi best...tapi bihun pun dah best banget ni ....3 biji kentang jer? mesti sikit je kan jadinya bergedil tu...Kalau OKje sure tak puas tu...hehe
ReplyDeleteHaaha.. dapat 8 biji je ...oklah cukup2 saya dan papa n makan. Nazif ambil 1.. naim tak nak.. jimat tenaga, mujur tak buat banyak
DeleteAlah, AN kan dah kata tajuknya bihun soto suka hati. Makanya suka hati cheflah nak letak apa pun kat bihun sotonya, ya tak? Nampak macam marbeles gila bihun soto ni walaupun pada mulanya ada kekurangan katanya. Tak kiralah ya, janji habis licin mangkuk tu takda isi tinggal pun.
ReplyDeletesgt sedap bergedil. wajib ada la bila makan bihun soto or soto ketupat tu :-)
ReplyDeleteadoi sedap ni..ada bergedil lg sedap..sy dh lama tak buat bergedil,rajin nti boleh buat la.ayam daging ada, kentang tak de stok...:)
ReplyDelete