Jeruk cili
Semalam, bertambah satu kemahiran saya. Haha, kemahiranlah sangat! Kesnya bila saya masak yee mee sizling. Kebetulan, FIL tanya, jeruk cili ada tak, kalau ada tambah kick rasa mee ni. Apa lagi, terus ke kedai kat depan, beli cili hijau.
Saya buat ikut resepi blog Kak Jee. Potong cili, rendam dalam air panas untuk beberapa minit sebelum buangkan air tersebut. Kemudian, masukkan cuka makan sehingga tenggelam cili potong tu, masukkan pula garam dan gula. Gula tu kena lebih sikit dari garam. Selepas dua jam sudah boleh makan pun.
owh mudah jer kekdah dia. Saya pun dah few times terfikir nak buat cili jeruk ni, now dah tau caranya :D thanks
ReplyDeletesalam kenal..
ReplyDeleteakak kalau makan jeruk cam ni hanya makan dengna Mee Goreng Mamak je. baru sedap.
tq..baru nak belajar..selalu makan je
ReplyDeletesedap yee mee tu
ReplyDeleteSenang je rupanya yeh AN...so mana Yee Meenya nak tengok! hehe
ReplyDeleteassalam AN..senang je buat jeruk cili ye..acik tak pernah buat pun
ReplyDeleteKakak suka makan kwee teow dgn cili jeruk macam ini Aisy.
ReplyDeleteRajinnya Aisy buat..
senang juga nk buatnya..
ReplyDeletesenang jea nak buat kan. tapi nik tak mkn cili..huhu
ReplyDeletesedapnya makan jeruk cili =)
ReplyDeleteowh macam tu caranya..nanti ditry jeruk ni..
ReplyDeleteberliur pla hehe