Resepi Sizzling Yee Mee kegemaran famili saya
ulang tayang gambar yee mee yang dimasak Ahad lalu. |
Kali ni saya nak berkongsi resepi sizzling yee mee seperti yang saya ceritakan dalam entry yang lalu. Sizzling yee mee versi keluarga saya terdiri daripada tiga proses. Tak payah cakap banyak, kita tengok bahan- bahan dulu ye.
Bahan untuk stok:
Tulang ayam
Lobak Merah 1 batang
Leek 1 batang
Saderi 1 Batang
Air 2 liter
4 jenis rempah sup cina( sebanyak segenggam)
remaph sup cina boleh dibeli di kedai herba |
Kuah yang sedap akan terhasil dengan air stok yang sesuai. Air stok ni disediakan dengan mereneh semua bahan yang dinyatakan selama tiga jam dengan api kecil. Kalau nak sediakan air stok ni awal pun juga boleh. Setelah tiga jam dimasak, air rebusan perlu ditapis dan hanya air yang disimpan untuk membuat kuah yee mee. Walaupun tiga jam macam lama, tapi sebenarnya proses ni tak rumit pun, korang boleh setkan jam untuk menutup api di dapur selepas tiga jam.
Bahan untuk masak kuah sizzling yee mee:
Bawang putih (diketuk dan dicincang halus)
Isi ayam (dipotong kecil)
Cendawan Shitake (direndam sehingga kembang dan dipotong kecil)
Minyak masak
Yee Mee
Kuib Pati Ayam Magee (3 kiub)
Kicap pekat
Sos tiram
Tepung jagung (satu sudu yang dibancuh dengan sedikit air sejuk)
minyak bijan (1 sudu)
Telur
Sayur pak choy
Cara-cara menyediakan kuah:
- Tumiskan bawang putih sehingga layu.
- Masukkan isi ayam dan kacau sehingga kelihatan masak.
- masukkan air rebusan yang telah disediakan lebih awal.
- Masukkan kicap pekat dan sos tiram..
- Masukkan cendawan shitake
- Masukkan kiub pati ayam.
- Setelah kuah masak, masukkan bancuhan tepung jagung sedikit demi sedikit sehingga mendapat kepekatan yang sesuai dan boleh ditutupkan api.
- Akhir sekali masukkan minyak bijan.
Cara-cara masak sizzling:
- Panaskan kuali sizzling(hot plate) dan masukkan minyak masak.
- Masukkan telur dan kemudian yee mee.
- Masukkan sayur pak choy.
- Tuangkan kuah secukupnya ke atas yee mee.
- Agak-agak dah masak, bolehlah diangkat untuk dihidangkan. Gunakan cangkuk ye, panas kuali ni..
sedapnye..best ler kalau reti buat sendiri kan..xyah g kedai..hehe
ReplyDeletemmg best sebab ni mmg makanan kegemaran akak... buat seperiuk, makan berklai-kali sampai malam.
Deletebestnya..
ReplyDeletehubby saya sukan makan ni... kat sini kami makan mee spaghetti jer, tak de yee mee :(
ReplyDeleteTakpe,nati balik sini makan banyak2 ye...
Deletewahhh thanks kak!! nanti saya cuba! btw, blog makin hari makin cantek! ^_<
ReplyDeletela yer smpai 3 jam nk kne rebus... sy jarang mkn, rsnya blh kira dgn jari je kot... hihi
ReplyDeletemenu ni la malam tadi... tapi, saya buat kureng kick. nxt time kita ikut menu ni la!
ReplyDeletekita dari hari tu lagi beli yee mi
ReplyDeletetapi sampai srang belum masak lg.. hee..
tq utk resipi ~ errrrr..mampu ke buat ni..:)
ReplyDeletesiap ada resepi ni..best2 klu rajin bole cuba buat..
ReplyDeletedtg la jln2 ke rumah akak bole akak masak utk aisy nanti
wah sedapnya ....akak suka rempah ratus cina..:0 keiji( yg waner merah keci2 tu) , ginseng...best kan makan.. :) akak selalu beli kat giant paket herba n
ReplyDeleteha..pandai akak.. rempah empat ni namanya keiji, hong chau, wai san dan lagi satu saya pun lupa...
Deleteyang, boleh bagi link blog mama aryan x? akak duk click x ada, buka google plus tapi x ada entry..nak komen dia sebab dia datang komen akak tadi...aadeh
ReplyDeleteYa Allah!. Pandai masak sizzling cik kak sorang ni. I tak pernah buat. Thanks for the recipe, one day harus dicuba ni. Mesti anak2 suka.
ReplyDeletesaya pun baru belajar masak..sebelum ni masak ikut suka hati je...
DeleteTengok bahan2nye pun dah boleh agak sedap...
ReplyDeletesedapnya... selalu klu pergi food court memey makan ni sokmo
ReplyDeleteaida pun, if gi food court, selalu nya makan sizzling yee mee :-)
ReplyDeletebest! panas!
sedapnyaa. boleh try buat lepasni. biasa makan dekat kedai je :)
ReplyDelete