Pertama kali buat kek keju
Balik dari sekolah petang semalam, gagah saya buat 'non bake cheese cake with oreo'. Memang boleh kata semangat betul nak buat kek keju ni. Apa taknya, dengan lulut yang luka, terasa berdenyut-denyut tu, masih lagi sempat buat kek ni.. Haha, sebab kelalaian sendiri sebenarnya. Saya berjalan kemain laju bila dengar loceng balik sekolah, saya terpelecok lalu lutut comel ni cium jalan raya.. Bukan salah buku yang banyak atau wedges yang tinggi dipakai tu. Akibatnya berdarahlah lutut saya..
Dah beberapa hari fikir nak buat kek keju ni. Kat rumah saya ni, kalau korang nak tahu, memang tak ada peralatan buat kek kecuali oven je.. Sebab saya terasa nak buat kek keju ni, sengaja saya beli hand mixer.. haha, sanggup tu. Memang bila dah minat. kita tak kisah nak beli barang. Selama ni memang tak terasa langsung nak beli benda-benda macam ni..
Hasilnya, korang tengoklah... Mungkin salah biskut oreo tu tak hancur sangat dan lagi satu bahagian keju tu agak lembik. Mungkin gelatin yang saya masukkan tu tak cukup kuantitinya, maklumlah, tak ada alat penimbang, timbang tangan kanan saya aje..
Mujur rasanya sedap.. Ye ke sedap? Tapi, dah habis, rasanya sedaplah tu kot... Lain kali nak cuba buat lagi dengan sukatan yang tepat dan nak masukkan sekali rasberry filling bagi rasanya lebih sedap..... ha, zilla, apa macam? nampak best tak? memanglah tak dapat tanding pavlova yang zilla buat..
Dah beberapa hari fikir nak buat kek keju ni. Kat rumah saya ni, kalau korang nak tahu, memang tak ada peralatan buat kek kecuali oven je.. Sebab saya terasa nak buat kek keju ni, sengaja saya beli hand mixer.. haha, sanggup tu. Memang bila dah minat. kita tak kisah nak beli barang. Selama ni memang tak terasa langsung nak beli benda-benda macam ni..
Bahan-bahan nak buat kek keju ni. Korang nak tahu lagi tak, memang sebab tak pernah beli bahan nak buat kek ni, saya ambil masa setengah jam untuk beli lima barang ni je, Berkali-kali saya tilik sana, tilik sini, sesambil tu tengok resepi kat handphone sebab nak pastikan betul-betul bahannya. Akhirnya belilah juga bahan-bahan nak buat kek ni..
Hasilnya, korang tengoklah... Mungkin salah biskut oreo tu tak hancur sangat dan lagi satu bahagian keju tu agak lembik. Mungkin gelatin yang saya masukkan tu tak cukup kuantitinya, maklumlah, tak ada alat penimbang, timbang tangan kanan saya aje..
Mujur rasanya sedap.. Ye ke sedap? Tapi, dah habis, rasanya sedaplah tu kot... Lain kali nak cuba buat lagi dengan sukatan yang tepat dan nak masukkan sekali rasberry filling bagi rasanya lebih sedap..... ha, zilla, apa macam? nampak best tak? memanglah tak dapat tanding pavlova yang zilla buat..
tahniah..dan sila wat lagi n lagi n lagi..nati lelama teror lah tu..
ReplyDeleteSama-sama.. Memang terasa buat lagi ..
DeleteI pun kalau beli bahan2 mmg ambik masa yg lama, sbb nak belek ada tanda halal ke tak... kdg sampai salesgirl tu jeling2 je.. hahaha..
ReplyDeleteha, betul ni,mmg byk barang masak kek ni yg tak da logo halal....
Deletelama2 nanti mesti makin sedap la,makn cantik..
ReplyDeleteharapnya mcm itulah
Deleteish ish rajinnya mama naim
ReplyDeletesenang je buat kek ni zilla....
DeleteWahhh... lamanya x mkn kek keju. 1st time try, kira ok la tu. Kalo try kali kedua, bukan habis tapi berebut org mkn =)
ReplyDeletewaa...teruja saya kalau betul jadi macam tu...
Deletehehehe, thanks MA ye....
try n error tu biasa! hehehehee..nk cikit!
ReplyDeleteala dah abis...bekas pun dah siap simpan... lain kali saya panggil nealopah datang rasmi ye..
Deleterajin... firstime buat kira ok la tu, I that day langsung takk jadi apa, rupa exactly macam cheese dari bungkusan yang dah dikemam jelita haha.
ReplyDeleteok nnt buat lagi, boleh try pakai pakai wedges sambil buat cheese cake. hehehe
kah kah kah.. kalau dapur macam kat homestay di oversea saya memang akan pakai wedges sambil masak dah... ni dapur eden yg ala-ala i, boleh juling mata mak mertua tengok kalau menantu masak kek sambil pakai wedges...
Deleteala, u too.. next time cuba lagi my dear... kalau nak comel hasilnya kena bagi jelita tolong tu..
bek beli penimbang, tak perlu mahal2, dlm RM20 ok le...
ReplyDeletela RM 20 je reganya? nampak sangat saya tak ambil tahu pasal benda ni.. ingatkan mahal nak beli... ok, nanti saya beli satu. thanks kak tini
Deletekan murah jer... hihihi
Deletebetul kak.....thanks
Deleteasal boleh makan, kira sedap la tu.hehe
ReplyDeletennt selalu buat mesti lagi ok la kan
Lepas ni sila beli penimbang hihi. Yg penting rasa sedap kan....kalau cantik, tp rasa ehem2 jer pun xsyiok juga
ReplyDeleteKek keju ni lama dah okje teringin nak buat tapi tak terbuat2...hehe...tapi resepi kawan okje tu dia pakai biskut digestive tu...sihat sikit le hehe
ReplyDeleteha, nk juga sy try yg pesen itu, tp nantilah.....
Deletecuba skali pun nmpk ok, nnt bila dah cuba berkali2 kompem lagi ok...
ReplyDeleteWalau apa pun mungkin Aisy kata kurang itu ini tapi bila hanis licin masuk perut tu tanda sedap dan menjadilah..
ReplyDeletesalam aisy..
ReplyDeletewah rajin juga buat kek ye,rupa tak penting,yg penting rasanya..tengok dah habis pun dimakan
yang penting nak mencuba.. nanti cuba lagi mesti berjaya..
ReplyDeletealaaaa dik ok juga .. menjadi kan ..
ReplyDeleteakak langsung x pandai huhu
nampak ok jer tu walau percubaan pertama..tahniah
ReplyDeleteselamat makan kek..menjadi lak tuu,
ReplyDeletewah baru sampai ??? lama betol...ish apa laa posmen nie..
sian Aisy..sampai lutut cedera pula..rajin pula Aisy masak memasak..mood masak memasak sekarang ni blm timbul dgn keaadan di sabah skrg ini..
ReplyDeletesmgt buat ye..compem la sedap kan..hihi
ReplyDeletebaru jer buat ngan dak2 pendidikan khas dkt kolej komuniti ;)
ReplyDeletep/s: btl ek muka leh licin minum esp nie ;) suka2
ReplyDeleteSalam ain..maaf yer baru datang sini jengah..:) wah ain buat kek keju ke..kak intan pernah buat..tapi sekali je..hehehe
Sedapnya...
ReplyDeleteMyra suka tapi malas nak buat sendiri :D
seronoknya kalau ada oven... mmg best nak buat kek... hai bila la encik boss saya nak belikan oven.. hahahah
ReplyDelete