3 hari

Wah, tak sangka rajin saya hari ni.. Dalam setengah jam dah ada dua entry sempat ditulis kat blog ni. Sesekali ilham datang, tulis je lah kan? Jangan jemu nak baca ye..

Teringat nak ceritakan pengalaman tiga hari di tahun baru ni..Setiap hari memang saya rasa sedih nak pergi kerja. Bukan apa, bukan sebab tak suka kena kerja, kan saya dah bermotivasi.. Sebab saya sedih bila nak pergi kerja adalah kerana terpaksa meninggalkan anak-anak.

Naim ni akan menangis dan boleh dikatakan meraung bila nak tinggalkan dia di taska. Nazif agaknya sebab tak faham apa-apa lagi, dia ok je.. hehe. mama lak yang sedih lebih.. dan nak menunjukkan Naim ni manja dan sedih, setiap hari dia akan tunggu saya di pintu rumah bila menjelang pukul 7 malam. Bila saya keluar je dari kereta, cepat-cepat dia akan keluar, pegang tangan saya dan ayat dia tiga hari ni, " Mama, Naim nangis pegi taska,"

Macamlah mamanya tak dengar dan tak tahu yang dia nangis. Tapi saya tetap layan Naim. Lepas tu sesaja tanya kenapa dia nangis, apa dia makan, apa nama kawan dia dan macam-macam.. seronok dia bercerita tu legalah saya yang baru balik kerja.

Tuntutan hidup, kan? Kalau boleh memang nak jaga sendiri anak tapi masakan boleh begitu. Mungkin saya terpaksa tukarkan Naim ke taska baru, taska yang baru tiga hari diorang pergi ni macam agak tak teruruslah.. Ada ke patut semalam pengasuhnya tanya warna tuala Naim? Lepas tiga hari masih tak tahu? Habis selama tiga hari dia mandikan Naim dia pakai tuala yang mana? Pada hal saya ada tulis nama Naim di tuala tu..... Bab penjagaan anak tak boleh sabar aje lah... Dalam pemerhatian ni, bagi peluang dulu untuk seminggu lagi...

Comments

  1. alahaii..cian Naim..kena amik kisah tu..
    sebab mcm2 hal skrg kan..berjaga2 ye kak

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah.... akak nak try pergi tgk diorang masa yang tak dijangka lak minggu depan...baru dpt tahu situasi sebenar..

      Delete
  2. sama ngan akak le, dpt idea terus post w/pun org len x smpt nak komen.. tak reti nak nyimpan smpai sok..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha...kira entry spontan terus publish...

      Delete
  3. ala siannyer kat naim. tapi nak buat mcm mana.mama keje kan.

    ReplyDelete
  4. betul tu..bab anak ni xleh nk sabarkn mujur taska anak2 akak tu ok,ada yg lg dekat dgn rumah tp jiran2 kata x ok,jd hantar kt tempat 1 lg.alhamdulillah ok,tiap kali akak amik anak2 diorg mesti tanya perkembangan adam takut adam x dpt ikut apa yg diajar..

    insha Allah akak akan ke bandung nti..

    ReplyDelete
  5. kena buat spot check...baru tau keadaan masa kita takde...kdg2 masa ibubapa nak datang amik...masa tu la baru diuruskan anak2..

    ReplyDelete
  6. setuju.... lagi2 towel. hygiene tu. mana boleh dipandang remeh.

    cuba tegur baik2. biar dia tahu yang kita tidak pandang remeh perkara macam itu

    ReplyDelete
  7. Siannya.. utk ibunya dan anaknya..
    Itu la dilema wanita2 berkerjaya.

    I rasa, kalau u nak tegur pun, kena ada "bodek2" sikit
    belikan org tu something ke atau gaya bahasa ala2 manja ke..
    sbb almaklum ler..anak2 kita ada kat situ, klu silap cara kita, anak kita
    pula yg jd mangsa.

    ReplyDelete
  8. Kena cari taska yang baik sikit la aisy..
    kesian juga tinggalkan ank-anak kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya dh bincang dgn suami , nk tgk lg seminggu mcm mana...kalau x ok juga mng tukar tempat lain dh.

      Delete
  9. Btl tue... Nie adib nak tkr pra dkt babah..saya lak rasa sedih,tp memikirkan GB baik dia tukar...

    ReplyDelete
  10. ye dik .. bagi seminggu lagi ..
    kalautidak something goes wrong ..
    kita bayar , dan bila bayar , pastinya kita nak anak kita dijaga ..
    paling tidak jgn ambil mudah kan ..

    insyaallah , kalau akak pun sama .. tunggu seminggu lagi ...

    ReplyDelete
  11. Alamak! 3 hari tu naim pakai tuala siapa? adeh... sekali sekala kena buat spot cek kat taska tu... dtg masa lunch tgk keadaan anak... oh btw, bila anak menangis bila dihantar ke taska, maknanya dia mmg x serasi dgn tmpt/suasana di situ...

    ReplyDelete
  12. saya beruntung dpt jaga ank sendiri.. sy secara peribadinya xsggup berpisah dgn ank, byglah, hubby bwk alisha g jejalan pun, beria sy tel tanya alisha nangis or x.. camne alisha.. apa dia buat... hhii.. padahal alisha ok je... sy ni plak yg over.. hihii

    ReplyDelete
  13. teruknya depa...dah tulis nama kat tuala pon masih tatau....kita dah bayar depa..patut depa kena la buat betul2.

    ReplyDelete
  14. aisyyyy akhirnya dapat jejak jugak ke blog aisy ni....puas tau ceqgu duk klik2 ikon kat follower list tu ...tapi tak der plak nama blog aisy....last2 kak tini yg bagi....baru ler dapat singgah sini.

    bila baca entry ni.....ceqgu pun risau kat firas....dua tahun aisy,kami tak pernah berpisah.tak tau la macam mana gayanya bila ceqgu nak start keja balik bln 6 ni. sekarang pun dia macam tau jer. merengek dan melekat 24 jam dengan mama dia ni.rasa cam nak berenti keja pun ada ni huhuhu

    ReplyDelete
  15. tu lah kan... kalau ikutkan hati memang nak rasa benti je kerja.. .dok rumah layan anak biar dia membesar depan mata.. tapi tu lah kalau tk kerja kesian kat suami..:(

    ReplyDelete
  16. Entah2 pengasuh tu main belasah je tuala sapa pun..

    Risau gak..

    ReplyDelete
  17. Main taram je pki tuala sape pun? Ngeri... Hrp awk cerewet sket psl tuala ni.risau jangkitan. Dah dia tny nmpk sgt dia x guna tuala ank awk.. Huhu

    ReplyDelete

Post a Comment

KOMEN SEPATUTNYA SESUATU YANG DIFIKIR SESUAI...



Popular posts from this blog

Bila rasa pedih luka operate akan hilang?

Cara daftar kad Touch N Go

Drama Hadiah @ Komsas Tingkatan 1