Nasi goreng kacang botol

Betul ke nama ulam tu kacang botol? Malas saya nak tanya google, tapi orang kampung saya sebut nama ulam tu macam tu ya kawan-kawan. Biasanya makan cicah budu je, kali ni buat yang lain sikit.

Menu sarapan kami pagi ni ialah nasi goreng kacang botol. Sayur lain dah tak ada kat peti sejuk kami, jadi saya potong halus-halus ulam tu, masukkan ke dalam nasi goreng saya. Ahli rumah ni, wajib ada sayur atau serat. Kalau nasi goreng togel tu kan, ditanya pulak kenapa saya tak masuk sayur. Saya pula, kalau pagi-pagi malas rasanya nak ke kedai untuk beli sayur. Kalau pergi, nak terus pergi mall yang jauh, meh shopping beberapa jam... haha..bijak alasan kenapa letak ulam tu ke dalam nasi goreng.

Tapi sedap je di tekak saya ni. Boleh tahan rasanya. Kenalah dengan nasi goreng ikan masin ni sebenarnya. Dah siap tadi, pandai-pandailah ahli rumah nak makan dengan ayam goreng yang semalam tak habis atau dengan telur dadar. Tak nak pun, makan je gitu, jangan banyak komplen tau. 

Suami kerja kat rumah hari ni, maka bolehla saya tinggalkan dua Ahmad dan saya nak keluar cari barang rumah kejap lagi.. seronok dapat keluar walaupun pergi Hero atau Giant je..bagi yang pergi jalan-jalan tu, hati-hati dan selamat bergembira korang...

Comments

  1. Boleh je tu ksn..kalau campur bunga kantan pun best....hiris halus2...

    ReplyDelete
  2. betoilah ni kacang botol... mmg sedap kak kalau letak dlm nasi goreng... dulu ms di trg, mak selalu ltk kacang botol... adehhhh tiba2 rindu plak nak mkn camgini

    ReplyDelete
  3. Ahah... yang ni saya nak berlagak sikit. Saya tahu itu memang kacang botol sebabnya first time nampak saya dok pelik ingatkan apa ke ek nama sayur tu. Pastu saya tanya kakak saya, kakaklah yang beritahu 'Itu kacang botol ler, apahal bengap sangat nih!' Sampai sekarang saya ingat kena panggil bengap sebab si kacang botol ni tau!

    Eh, lain hiasan rumah hari ni! Renovate ek? ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tahun baru.. baju baru ... hihi.. 'free' sangat duduk kat rumah kan? Ginilah jadinya

      Delete
  4. selalu juga bubuh kace botol..mmg sedap sgt..hr ni pun kami sarapan nasi goreng

    ReplyDelete
  5. sedapnya kacang botol kalau dibuat goreng belacan..heheh

    ReplyDelete
  6. wahhh ini style saya ni... apa jer yg ada dalam peti tu maka akan dicampur kan.. boleh kata hari hari akan nasi goreng...minyak pun pakai yg recycle jer bagi perabih

    ReplyDelete
  7. pasal soklan kat blog saya tu... hmmm pasal muka tu hmmmm...tu susah nak cakap, agaknya kamera problem tu... hahaha... tu muka siang malam kena tonyoh ngan produk tertentu... tapi takleh nak cerita takut kena saman... takder kebenaran nak hebahkan produk orang... (alasan kan... hehehe)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amboi..siang malam pakai produk.. kelasss gitu!!

      Delete
  8. sedap bg saya asalkan nasi goreng.hihi
    kak, byk nama kacang botol.ni.
    kalau belah utara ada yg panggil kcg kelisa, kacang sireh,

    ReplyDelete
  9. betullah tu kcg botol.. kruk krak.. sdp bt ulm, nsi goreng gini pun mcm marvelous jer..

    ReplyDelete
  10. Dah lama tak makan kacang botol... Kat sini lagi lah tak pernah nampak orang jual kacang botol...
    Terbalik dgn anak2 saya... sayur mereka suka yg fresh jer mcm cucumber, tomato, salad... Kalau letak dalam nasi goreng, mereka kuis letak kat tepi.... Mereka tak makan sayur yg dimasak... kecuali brokoli kalau masak sayur air baru semua pakat berebut makan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Canggih tu brokoli je makan.. ahmads ni kalau sayur mentah ke masak ke, makan je..

      Delete
  11. Betullah tu kacang botol kak.. Kat rumah ni, baru je hubby sya tanam 2 pokok.. Sepokok kitorang punya, Sepokok lagi nak bagi umy sya.. Nanti dah ada buah dapatlah letak dalam nasi goreng.. Mmg best oo

    ReplyDelete
  12. yerlah tu kacang botol. kalau buat ulam celor air panas sekejap. buat goreng berlada dgn ikan bilis pun sedap..

    ReplyDelete
  13. ini ulam peberet kami tau AN...kacang botol ni mmg sedap masuk dlm nasi goreng..buat goreng macam sayur belacan pun sedap..:)

    ReplyDelete
  14. mmg sedap lah ni..
    lya pon pgil kacang botol..kalo wak ulam pon, mmg sedap ni

    ReplyDelete
  15. boleh la tu. sedap bila makan krup krup krup...
    aida pun kalau goreng nasi wajib ada sayur ~ kcg botol, kcg panjang, carrot...

    ReplyDelete
  16. sedapnya akak.. menyelerakan. belum pernah dgr kacang botol digoreng dgn nasi. selalu dibuat ulam je

    ReplyDelete
  17. Wahhh baguslah ada ahli rumah yang suka sayur aka serat...... kat rumah ni tak kisah, ada ke tak de tak mengapa, tukang masak pulak yg lebihnya.....Tp sebenarnya credit kat tukang masak, senang kerja mak hihi......
    Sebenarnya buh kacang botol atau kacang panjang dlm nasi goreng sesuai je bagi OKje ...org lain tak taulah ....
    Maklumlah mak kan belasah jer apa pun haha
    Okje pun panggil kacang botol, kalau jaws cakap keciper hihi

    ReplyDelete
  18. betullah tu..kacang botol atau kacang kelisa kalau tak silap,malas juga akak nak google hehehe. bagusnya keluar sorang2 pergi beli barang rumah,kalau akak memang tidaklah biasanya yg beli barang dapur en.azmi lah orgnya

    ReplyDelete
  19. betullah kacang botol, apa ada nama lain ke?
    saya suka buat ulam
    belum penah try campur dalam masakan
    tapi nampak sedap nasi goreng tu

    ReplyDelete

Post a Comment

KOMEN SEPATUTNYA SESUATU YANG DIFIKIR SESUAI...



Popular posts from this blog

Bila rasa pedih luka operate akan hilang?

Drama Hadiah @ Komsas Tingkatan 1

Kuih bakul limau mandarin @komsas tingkatan 1