WW: Selamatkan diri dan keluarga

Alat pelindung dan pencegah kebakaran... satu, pengesan asap dan lagi satu alat  pemadam api.... saya beli selepas menyedari kepentingan pencegahan kebakaran.

Kalau kita sanggup bayar mahal untuk grill rumah, semata-mata untuk melindung keluarga daripada kecurian, kenapa tak boleh belanja sikit untuk belikan alat pencegah kebakaran ni? Mencegah lebih baik daripada merawat, kan?



Nota ringkas tuan tanah: Minggu yang sibuk, jadi kenalah buat-buat sibuk. Esok saya dah mula cuti, bolehla berblog dengan amannya.. selamat berhari raya dan bercuti kepada semua....

Comments

  1. belom beli..mmg kena beli kan...penting ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul kak.. elok beli dua,, satu letak dlm rumah, satu letak dlm kereta alat pemadam api ni..

      Delete
  2. kat rumah ni tak ada benda ni..rata2 luar negara setiap rumah ada..
    selamat bercuti..

    ReplyDelete
  3. macam water sprinkler kat opis tu yea ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh.. bukan ni.. pengesan asap ni akan bunyi alarm kalau ada asap. yg pemadam api ni, jenis serbuk..

      Delete
  4. Setuju.. memang penting untuk keselamatan kita sekeluarga :)

    ReplyDelete
  5. hihihi... selamat bercuti buat cikgu juger... tapi cikgu... cuti ker??? macam arwah ayah.. cuti pun macam tak cuti... sebuk tanda buku or prepare alat bantuan mengajar.. dan cik azue akan menyibuk sama tolong menanda or menampal or melukis mana yg patut... last2 tak jadi juga cikgu pun.. hhihihi

    kuazue.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha.. mmg pun kalau ikutkan, saya saja je nak relax, buku2 dan kerja lain mmg baw balik banyak tu..

      Delete
  6. selamat bercuti noh... tapi cikgu nie cuti.. cuti ker?? kalau arwah ayah.. cuti nie sebuk.. sebuk tanda buku or wat alat bantu mengajar... termasuk lah cik azue.. sebuk tolong... hihihihi... tu sebab boleh gelak2 baca buku murid... last2 kena marah sbb lambat siap... hahaha... selamat bercuti noh...

    kuazue.blogspot.com

    ReplyDelete
  7. Yeah, yeah...esok cuti! Untuk awak ler, saya kena kerja lagi satu hari :( Actually, saya pun takda alat pencegah kebakaran dan smoke detector ni. Alat pencegah kehamilan banyaklah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. MD, komen dia amboi, tak leh tahan.... haha...

      Delete
    2. Adoi! (Tepuk dahi 18x) Sebenarnya rasa bersalah pulak lepas tekan butang publish... Melampau eh mulut nak berjenaka pun...hahaha....seriously....faktalah tu...!

      Delete
    3. Haha.. takpelah.. mmg menggembirakan saya masa baca hari tu..

      Delete
  8. Kat rumah I pun hubby ada beli mendalah tu...kita letak kat tepi tangga.
    Selamat bercuti Aisy.... boleh la update byk2 sempena cuti ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kami plan nak letak di tengah2 antara ruang ke tingkat atas.. smoke detector ni pun letak sana juga..

      Delete
  9. errmm... betul jugak tu ye, beli henpon, ipad mahal-mahal boleh pulak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha, pandai mama.. tahu tak pe.. yang alat ni smoke detector tu RM 65 je. Pemadam api 1Kg, ambil dua baru kena RM 150.. mmg tak mahal sebenarnya, kita yg tak ambil berat sebenarnya

      Delete
  10. bgus tu akak..sediakan payung sblm hujan..:)

    ReplyDelete
  11. Sya pun baru je bis sibuk sambutan gb bersara hari ni , nak demam rasanya dari Sabtu dah mula sibuk

    ReplyDelete
  12. selamat bercuti dear...wahh ramai start cuti esok nie....i is jeles...opis pun di jangka kosong esok tapi lieya malas nak amik cuti...maoo jimat cuti katernye kakaakakakak...

    wajib ade ni kat umah....sebagai persediaan kan...nanti lieya nak suggest kat hubby gak la pasang bende ni kat umah....

    ReplyDelete
    Replies
    1. oooi, rumah besar macam Lieya memang patut ada.. beli tau..

      bagusnya keje arini, semangat tu..

      Delete
  13. kat sini..cuti sekolah bermula esok hingga ahad ja..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ish..takpe, kan orang Kedah aritu dah cuti lama? ha.. dah lupa kak... hihi ni giliran kami pula

      Delete
  14. i in shaa allah bulan dpn..mst bl

    ReplyDelete
  15. Bagus langkah keselamatan AN ni… malang tu tidak berbau :)
    Kalau kat sini, mmg kerajaan provide fire alarm utk setiap rumah… Bila kerajaan tak provide, kita kena la sediakan sendiri…

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah, bestnya kat sana. dapat percuma ya? tapi betulla, kerajaan kita boleh je bagi benda lain sebagai insentif, kenapa tak sediakan alat macam ni juga kan? tak sampai seratus pun bendanya ni.. kalau kerjaan beli banyak lagilah murah, kan/

      Delete
  16. Ni mesti sekolah baru lepas buat fire drill kan hehe.... Punyalah semangat menyopping tong ....hehe ....mmg sungguh betul ikut spek office gayanya rumah dia ni...
    Memang bagus kan sebenarnyakan AN...berapa setong tu AN?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak...belum lagi buat fire drill. Ada ceramah keselamatan hari tu. Wajib buat ceramah keselamatan ni beberapa kali setahun. Jadi masa dgr tu saya insaf terua pesan benda ni.. nak selamat kan..

      harga rm80 satu.

      Delete
  17. mmg penting ada dalam setiap rumah ni kan !

    ReplyDelete
  18. Akak pun tk ada lagi ni..mmng kena beli jugak nih....

    ReplyDelete
  19. amboi komen MD tu macam terkan batang hidung sy gak.muahaha..

    kt rumah sy pun takde benda ni..

    ReplyDelete
  20. tahu pwnting tp tak da pon kat rumah. huhu

    ReplyDelete

Post a Comment

KOMEN SEPATUTNYA SESUATU YANG DIFIKIR SESUAI...



Popular Posts