Running Mama

Assalamualaikum semua..
seronok tak hari Jumaat ni? Ramai yang tak kerja esok, kan? Saya ada mesyuarat sekolah esok, nampaknya kenalah tinggalkan si comel berdua di bawah jagaan papanya esok. Ok, itu esok punya cerita, nak  ceritakan  kisah hari ni dulu.

Rasa macam terkejar-kejar betul  sejak dari awal pagi tadi. Apa taknya, dah la rasa tak berapa cukup tidur lagi, tapi gagahkan diri menyiapkan kerja-kerja sekolah yang patut kena ada hari ini. Hush, memang berpeluh peluh. Bebudak berdua ni pula bangunnya awal pula, pukul 7.51 pagi dah bangun kedua-duanya, walaupun semalam diorang tidur lewat, pukul 12 lebih. Akhirnya, saya hantarkan diorang ke taska pada pukul 10 pagi tadi, awal sikit daripada waktu biasa, barulah mama dapat buat kerja dengan tenang. Alhamdulillah, yang sepatutnya saya serahkan hari ni akhirnya dah siap...

Ini yang buat saya kagum dengan rakan yang cukup baik menguruskan masa diorang antara kerja dan keluarga. Saya ni, rasanya tahun ni memang teruk betul pengurusan masa saya. Banyak buat kerja last minute. Sebelum korang cakap, saya mengaku dulu ye. Kata sibuk, tapi ada masa nak berblog ye. Yang ni, saya ada alasan sendiri, saya anggap berblog suam-suam kuku ni hiburan saya. Sekiranya tak siap kerja yang lebih penting selalunya saya cuba tak mendekati gadget yang berkaitan. Boleh tertekan kalau asyik buat kerja aja kan? Kena juga ada hiburan.

Kena sentiasa doakan kita ada masa yang sesuai untuk menguruskan tanggungjawab kita, tu pesan mak saya sokmo... jom amalkan selalu...

Comments

  1. Kalau stress bekerja tu, sesekali bukak blog ni, release sikit rasanya kan?

    ReplyDelete
  2. betul tu. saya pun teruk pengurusan masa. kelam kabut. padahal dulu, emak saya kerja juga. sempat sediakan breakfast, lunch dan sedikit kuih utk anak2.sediakan semua tu sebelum keluar bekerja. saya ni, nak buat breakfast pun liat. huhu

    ReplyDelete
  3. ishh...dalam sibuk2 pun kita kena ada waktu utk diri sendiri...berblog tu masa utk rehatkan minda dan bersosial di alam maya hehe....takkan la nak keja utk orang lain 24/7........ tak adil untuk diri sendiri namanya tu ...betul tak ? betul tak? :)

    ReplyDelete
  4. aisy...sebenar nya berdoalah diberi keberkatan dgn masa yg ada..in shaa Allah ...bila berkat..sempat semua nya..satu lagi..list kan apa kerja yg perlu kita buat in satu hari..hari2 wat KPI...n pastu tidur awal n bangun awal..niat kan bangun utk mentaati Allah..n bangun kalau x wat solat tahajjud pun...berdoalah krn waktu2 akhir sblm subuh adlh saat2 mustajab..moga tip ini memberi manfaat wat semua...

    ReplyDelete
  5. sibuk2 pun kena ada waktu utk diri sendiri jugakkan, skrg ni waktu utk diri berblog je la...hehehe, selebihnya kerja & anak2 je la

    ReplyDelete
  6. Jadi home minister pun ari2 bz -.-' sb tu selang seli ngan alam maya ni..kurang la stress skit

    ReplyDelete
  7. setuju dgn mama :)
    tulis blog dan baca blog kawan2 adalah terapi stress :)
    dan reward masa utk diri sendiri :)

    ReplyDelete
  8. berblog dpt 'release tension'..

    ReplyDelete
  9. Setuju ngan you, utk blog mmg kita ada masa sbb ianya hiburan. Org lain mungkin hiburan mereka menonton tv atau tengok wayang...sementara I, mmg tak berapa minat sgt pulak ngadap tv 24 jam apatah lg pegi movie.

    ReplyDelete
  10. Salam ziarah, kita serupa!! Terasa mcm tak tau nak uruskan masa mcm mana, huhuhu

    ReplyDelete
  11. ala nik yg tak ada ank ni pun rasa masa tak cukup jea.huhu
    tapi maybe sebab urusan masa tu yg salahkan.so skrang kena cuba uruskan masa sebaik mungkin.

    ReplyDelete
  12. skrg tak berkeluarga pun rasa mcm tak cukup masa. apa pun semoga bahagia selalu ya

    ReplyDelete
  13. yup betul tu Aisy..sy kat rumah keja surirumah sepenuhmasa pn berblog hilangkn stress sikit..

    ReplyDelete
  14. sorry Aisy..lupa ucap..Selamat Hari Ibu..:)

    ReplyDelete
  15. memang terkejar2 dibuatnyer yerk... rasa kagum tengok orang yang mampu menjalani kehidupan dengan baik...

    ReplyDelete
  16. Betul tu AN...kalau minda asyik disogohkan dgn kerja 24 jam pun boleh meroyan jadinya...so take time cari hiburan hehe

    ReplyDelete

Post a Comment

KOMEN SEPATUTNYA SESUATU YANG DIFIKIR SESUAI...



Popular Posts