Padah bila derhaka

Hari ni saya beriya nak masak istimewa, kononnya. Pukul 10 dah tung tang kat dapur sediakan bahan sambil masak. Sambil itu juga saya sediakan rencah untuk masak seminggu, hihi, entah hangat-hangat tahi ayam ke bakal berterusan ni. Kebelakangan ni nampak banyak blog tunjukkan sedia bahan masak banyak-banyak bagi memudahkan masak pada hari kerja, saya pun nak ikutlah...

Jadi, masaklah nasi lobak merah, ayam panggang berempah kesukaan saya dan ayam masak merah untuk kuahnya, serta acar timun dan karot. Acar tu saya sediakan awal sekali, lepas tu simpan dalam peti sejuk. Naim dan Nazif ni bukan boleh tengok sayur, belum siap mamanya masak, dah separuh pinggan tu diorang makan acar ni. Mujur juga diorang makan banyak, lepas tu, Naim ambil sendiri acar tu lalu pinggan jatuh ke lantai. Terkejut betul, mujur tak pecah kena kaki dia masa tu. Acar jelah yang tak dapat diselamatkan.

Jadi, saya makanlah nasi lobak merah yang tak cukup rasa dengan kuah ayam masak merah dan ayam panggang berempah je. Lauk dah ok rasanya, nasi je, indah rupa dari rasa. Biasalah kalau derhaka pada resepi asal, kononnya berlagak master walaupun amatur je. Asalkan boleh makan sudah, apa lagi nak dikato..

Comments

  1. ooh..nasi lobak merah..tak pernah buat..kena belajar ni:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha.. belajar n buat ikut cara betul k.. sokmo resepi derhaka, kalau nasib baik jadi.. tapi kali ni kurang rasa. Tapi naim je makan 4 pinggan ....sedap katanya.. haha.. habis dah

      Delete
    2. baru je nk g bsp..hihi..tak jadilah sb nasi habis:)

      Delete
  2. laaa..acar tertumpah pulak...takpe la..takde rezeki utk dimakan bersama nasi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah.. tak ada rezki nak makan dgn nasi nampaknya. Mujur anak2 yg cukup gemar sayur ni dah makan sebahagian. Tala kena buat lagi sekali. Mamanya makan je apa yg ada..

      jenis budak hantu sayur, mmg nak angkut berkali2 bila nampak ada sayur. Salah saya juga tak tengok bila naim ambil tadi..

      Delete
  3. macam2 benda unik ye..nasi lobak merah lg..sy ni msk nasi putih je hari2..kena menuntut dengan AN nmpknya ni.hehe..walau derhaka kira menjadi gak kan

    ReplyDelete
  4. Wah nasi lobak merah , mujur naim tak cedera kena kaca , tapi takpe menu lain masih Ada ;)

    Nota: 7 thn gak nak kuar Bunga Kaktus tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ayat saya buat keliru kot.. pinggan tak pecah pun walaupun jatuh tepi kaki naim.

      Delete
  5. Bestnya anak2 suka mkn sayur...bg le tipnya..anak2 knor ni, pyh bebenor nk mkn sayur

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pernah tulis satu entry dulu pasal makan sayur n tips ni. Akak carilah, hujung tahun lepas.. bln 12 agak ya

      Delete
  6. nasi lobak merah?xpenah rasa lagi tu..xde rzeki nak mkn acar la tu..

    ReplyDelete
  7. Nasi carrot?. Bagus ni untuk kesihatan mata. Harus akan I google nanti.

    ReplyDelete
  8. mana resepi nasi lobak ni? nak try jgk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ngada eh... masterchef google jelah, pilih resepi paling sedap. Dah kata guna resepi derhaka lagi nak mitak resepi i... cis

      Delete
  9. assalam,

    salam pagi isnin...sedapnyer dengar nasi lobak merah...bunda belum pernah makan lagi...

    ReplyDelete
  10. mcm sedap aje nasi lobak merah..sya suka sgt mkn lobak..meh resepi kak AN...hehe

    ReplyDelete
  11. Haippp...baru nak menaip tetiba hilang! Grrr....

    Untung AN anak-anak suka makan sayur ni tak macam anak-anak saya. Sentiasa aje 'berperang' bila tiba menu lauk-pauk di rumah. Sebab itu saya suka masak lauk yang sama berulang sampai mereka muak.

    Itulah kadang-kadang tak sabar nak ikut resepi, itu yang kerap 'menderhaka' sesaja. Saya bab-bab kesabaran kat dapur tu mmg kurang apalagi kalau disuruh tunggu 15 minit, perap sehari semalam mmg saya menderhaka ajelah kerjanya kecualilah masa tu tetiba mood meroyan hilang :) Lagipun kita ni sibuk kan mana leh nak berleceh-leceh kat dapur aje.

    Tang prepare ingredient untuk seminggu tu, saya pun buat gak. Tapi ada harinya tetiba terlanjak dari plan, kesian alahai ingredient yang dah siap tu....So sekarang ni saya prepare untuk dua hari punya masakan ajelah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahha...MD takpe, pandai masak..saya pulak, resepi kali pertama buat pun selalu derhaka.. lawak tul kan? Patutnya kali pertama kena buat ikut resepi dulu..

      mujur diorang ni ikut perangai papanya.. mudah makan sayur.

      Delete
  12. hehehe... janji dah mencuba sebaiknyer yer !

    ReplyDelete
  13. sygnya.tp tak pa la next time buat lain k.
    sy suka makan nasi lobak merah.hihi.ater peminat lobak mera katanya.hahaa

    ReplyDelete
  14. first time zizie dengar pasal nasi lobak merah.. mcm mana rupanya kak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Malu nak tunjuk sebab rasa tak best sgt.. lain kali akak buat akak tunjukkan gambo tu k

      Delete
  15. Salam AN.....singgah memalam ni .... sekarang ni maleh betul nk layan blog ...bila guna hp problem tenet pulak tak appear kotak komen tu...sudahnya jf silent reader...nasib la ni ok pulak tenetnya....
    Ni mesti penangan ayam panggang dgn nasi karot Roha ni sehinggakan tak menyempat membuatnya hehe...
    Bagus Naim suka sayur....bolehlah geng zirafah hehe....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha..blog Roha agaknya yg buat saya terliur nasi karot ni.

      nape tu tak ada mood nak berblog? Jangan la nati kami rindu nak baca kisah Okje

      Delete
  16. akak, sofa zebra tu mmg kain.mudah dibuka utk dibasuh. saya dulu pon cik abe tak berapa nak bg beli jugak ye la sbb mudah kotor. tapi memandangkan kami teda anak kecik cik abe akur.

    ReplyDelete
  17. Nasi lobak merah Jelita suka, dah lama saya tak buat. Thanks bagi idea. Ahmads suka sayur yerk? Bagusssnyer.

    ReplyDelete
  18. anak2 akak masih memilih utk makan sayur..haishhh susah juga dibuatnya

    ReplyDelete
  19. ok juga naim suka makan sayur.. nina dulu makan lobak je. sayur lain xnak. yg penting akak boleh try cuba lg resepi lain kan

    ReplyDelete

Post a Comment

KOMEN SEPATUTNYA SESUATU YANG DIFIKIR SESUAI...



Popular posts from this blog

Bila rasa pedih luka operate akan hilang?

Cara daftar kad Touch N Go

Drama Hadiah @ Komsas Tingkatan 1