Maaama mia...Olivye

Sedap rasa kentang bila dibuat salad macam ni rupanya...


MD, maaf ya.. Saya ni kalau memasak memang biasalah, memandai nak buat versi sendiri. Sambil goreng bihun pagi tadi, saya rebuskan kentang. Memang niat nak buat salad ni. Tambah telur rebus dan sosej. MD kata kena parut kentangnya, saya tak ada pemarut, jadi saya potong kecil-kecil semua benda tu. Dah campur semua dengan mayonis baru perasan tak ada sayuran campur pulak. La, kalau dah siap gaul, dah selamat masuk ke dalam mulut dua suap, malas pulak nak rebus sayur. Bukannya hari cuti nak main-main lama-lama kat dalam dapur, kira halal jelah makan yang macam ni. Ini pun dah cukup sedap. Kalau tahu macam ni,  saya buat banyak tadi. Yang dah ada ni cuma empat biji kentang saiz comel je.


Nampaknya resepi yang bakal dicuba lagi..

Comments

  1. hihihi.. teacher.. sedap eehh.. bak resepi.. boleh try test utk jejaka prasan kat umah yg tak mo makan sayur nie..

    kuazue.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. suka bc resipi..
    tp x suka mask ikut resipi. masterchef kan..

    ReplyDelete
  3. Tak perlu minta maaf, AN. Kalau dah share dalam blog tu maknanya memang nak share dgn seluruh kawan alam mayalah. Versi masing-masing, ikut suka anak tekak :) Sebenarnya mmg kena potong halus-halus tapi saya tak boleh sabar dan tabah menunggu, sebab itu saya parutkan semua. Dan kerana saya dan HD mmg suka kentang dan mayo, mmg itu ajelah yang membuak-buak kita letak sampai hilang mixed vegenya. Saya tak letak sosej coz anak-anak tak makan olivye nih. Makpak suka potatoes, mayo anak-anak dua-dua pun tak suka :) Pagi ni saya buat lagi kerana itulah resepi yang paling mudah nak disediakan kalau mengejar masa nih....

    ReplyDelete
  4. kreatif sungguh nasiha ni...inshaallah nak try jugak ler nt!

    ReplyDelete
  5. e'eh ini menarik...lieya nak try gak la....senang nak buat nie...yg penting sedap...leh buat tambah2 lauk atas meja kan .....

    ReplyDelete
  6. ehm akak memang suka kentang gini.. tapi yang MD buattu nampak lagi bestlerkan...

    ReplyDelete
  7. Kmai pun suka salad kentang ni, lemak2 jer rasanya kan. Well done u :)

    ReplyDelete
  8. mkn malam ni ..diet,sesuai ni..

    ReplyDelete
  9. sedap..saya dah try tadi:)untung duk sebelah org rajin:)

    ReplyDelete
  10. nampak mcm sedap tp takde stok kentang la pulak. esok blk skolah nak p belilah.

    ReplyDelete
  11. wah cepat AN mencuba resepi MD..sy kena pegi carik kentang dulu..lama dh takde stok kentang kt rumah ni..:)

    ReplyDelete
  12. lain kali cuba lagi kak.. kasi berseri lagi!! XD

    ReplyDelete
  13. Kat sini mmg selalu ada stok kentang kat rumah... Harus cuba kalau resepi simple mcm ni :)
    Thanks for sharing

    ReplyDelete
  14. sedapnya kak..sy lama dah tak mkn mcm jni..nmpknya nnti nak kena buat juga lah...

    ReplyDelete
  15. salam jumaat.akak dh buat ye.sy esok atau lusa la nk try.hihi.cikabe blk hri boleh la buat kat si dia.diet katanya.

    ReplyDelete
  16. memang sedap tu...bole buat juga ni kalu rajin

    ReplyDelete
  17. OKje rasa pun lebih prefer yg kentang dipotong macam ni AN bukan yg diparut macam MD tu....( ada yg kena baling dengan tong hitam ni! hehe)..OKje pun tak mo letak sayur campur sebab kat rumah ni tak de yg suka...mungkin boleh diletakkan jagung dengan tomato dan sosej sahaja....idea yg baik dpd awak AN...Tahniah hehe ...harus cuba jugak ni!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang sah-sah nak kena baling dengan tong hitam ni... banyak tong kat rumah ni lepas bekalan air back to normal tak tahu nak buat apa dah.... terima kasih ler OKje bagi idea bernas gini :)

      Delete
    2. Haha.. lari Okje.. nanti kena baling dengan tong hitam...
      Selagi tak tarik rambut saya tak kisah.. lantaklah kome nak baling duit ke baling tong kuning ke.. hihi

      Delete
  18. nampak sedap juga akak.. hehhe

    ReplyDelete

Post a Comment

KOMEN SEPATUTNYA SESUATU YANG DIFIKIR SESUAI...



Popular posts from this blog

Bila rasa pedih luka operate akan hilang?

Drama Hadiah @ Komsas Tingkatan 1

Kuih bakul limau mandarin @komsas tingkatan 1