Teman susah dan senang

Teman yang baik ialah teman yang ada di sisi kita sama ada masa kita susah dan juga masa kita senang, kan?

Makin nak hampir masa cuti sekolah ni makin banyak kerja yang kena diselesaikan. Disebabkan kesuntukan masa dengan arahan PPD secara tiba-tiba semua nak disiapkan sebelum 14hb, terpaksalah saya buat kerja semasa di rumah sekali. Bukan malam je, bangun pagi-pagi dah kena menghadap komputer selepas solat subuh, demi memastikan sempat siap bendanya pada tarikh yang ditetapkan.

Namun, dalam kesuntukan masa ni rasa bersyukur sangat dengan keprihatinan Papa N, suamk tersayang ni. Walaupun pagi tadi saya dah kena marah sebab lepas bangun je terus buat kerja tanpa uruskan anak-anak, namun lepas diberitahu pasal tarikh yang nak dikejar tu, nampaknya beliau memahami. Alhamdulillah.

Alhamdulillah, makan malam tadi, Papa N yang masak. Anak-anak pun dijaga kat tingkat bawah lepas masa kami makan dan saya diberi peluang siapkan kerja kat atas.

Tampal gambar lama masa Papa N memasak suatu ketika dulu. Masa Papa N masak petang tadi, saya melepak depan tv sambil dengar Naim bercerita pasal pengalaman dia naik bas ke PJ hari ni. Kali pertama Naim naik bas dengan kawan-kawan tanpa ada mama dan papanya. 

Dugaan buat kita sentiasa bertujuan untuk kita berfikir baik buruknya. Kan? Sesungguhnya masa inilah boleh kita nilai orang-orang berdekatan kita ni.

Comments

  1. Alhamdulillah, AN dapat pasangan yg sgt memahami...
    Semoga diberikan ruang dan kesihatan yang baik untuk menyiapkan tugasan yang diamanahkan.... Eh, 14 tu dah esok lah kan? caiyok caiyok...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha.. arini kerja print pelaporan yang dah buat beratus helai tu. Harapnya selesai semua hari ni..lega kalau siap.. ni dpt notis nk kena siap 3 hari lepas, bendanya utk 3 tingkatan..auuuu

      Delete
  2. betul tu.. setuju sangat dengan ayat di bawah...
    Mama Niza

    ReplyDelete
  3. alhamdulillah.
    semoga dpt siapkannya ye kak.
    jgn stress ye..,hihi
    selamat malam :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha.. thanks
      Lepas ni baru leh bernafas lega sikit

      Delete
  4. masa susah ni ler kita boleh nilai mana teman yang boleh diharap.. lucky kan kita ada teman yang bersusah dan bersenang sama..allhamdulillah.

    ReplyDelete
  5. Alhamdulillah...
    Sekiranya sama2 memahami kerjaya masing2 maka tiada alasan untuk salah faham....

    Tolak ansur dan kerjasama dalam mengurus rumah tangga dan anak2 yang paling penting demi kerukunan bersama...

    ReplyDelete
  6. Alhamdulillah.. Syukur dpt suami yg memahami. Kalau dia x fhm, mesti lg stress kan? Lps ni blh la rehat cuti sekolah.. Mesti papa N hepi.

    ReplyDelete
  7. waah cantik n bersih la dapur AN..syukurlah papa N memahami,gitu la saling bantu membantu baru aman dunia rumahtangga.

    ReplyDelete
  8. alhamdulillah dpt suami yg faham
    .. Susah sng bersama

    ReplyDelete
  9. stress kerja camni, saya amat memahaminya
    bezanya saya dilarang sama sekali memikirkan tentang kerja atau
    membawa balik kerja ke rumah
    saya pun dah tak ingat bila kali terakhir buat camtu

    larangan dibuat sebab saya jenis terlalu memikirkan hingga migraine =)
    alhamdulillah sekarang dah boleh cope
    kalau suami saya tak reti dia nak masak gini kecuali maggi
    biasa dia beli aje, itu pun dah bersyukur sangat sebab ada yang paham =)

    suami kita walau apapun, tetap suami kita kan
    mungkin tak cakap betapa dia concern dekat kita
    tapi diorang tunjuk melalui perbuatan, relief rasanya =)

    ReplyDelete
  10. Bagus nya..dalam rumah tangga kena ada kerjasama..kan?Yang penting kena berterus terang dan berbincang..

    ReplyDelete
  11. itulah yg sebaiknya..susah senang harungi bersama..demi kebahagian rumahtangga..

    ReplyDelete
  12. in shaa Allah siap kerja2 tu semua..semua org hebat yang terlibat tu..juruh en azwan..payah nak cari macam ni..betul2..time ni lah boleh kenal siapa kawan n lawan..tapi jgn tersalah nilai pula.

    ReplyDelete
  13. betuah dpt suami rajin n memahami..yang penting kena kerjasama n saling bantu membantu

    ReplyDelete
  14. alhamdulillah..walapon suami kita jarang ke dapur tapi pada waktu2 tertentu,rajin dia menolong itu dah cukup besar rahmatnya kan..

    ReplyDelete
  15. Ni macam OKje katalah, BFF ^_^

    Untung ada suami yang boleh memasak dan memahami tau, AN. Dah okeylah tu. Yang tergigit lidah sikit-sikit tu, kita buat-buat lupa ajelahkan. Saya pun dengan HD memang nampak mesra tapi time nak bertikam lidah, memang tak peduli apa pun. Time baik, memang bergurau senda ajelah, tolong menolong sesama insan. Hahaha....

    ReplyDelete
  16. Untunglah dapat BFF yg sama sama faham, lebih lebih lagi memasing pun kerjakan kenalah saling tolong menolong. Kalau mak jangan harap haha.... Tapi OKje ok jer.....sebab faham dia dah penat cari makankan....so bab kerja rumah biarlah okje yg urus...

    ReplyDelete
  17. alhamdulillah..semestinya teman terbaik kita ialah suami kita sendiri y lebih kenal isi dalam dan luar kita

    ReplyDelete
  18. Opps sblm terlupa...tak pandai nak ajar.. Liya pun try n error jer... Liya buka IG thru PC pastu tu klik embed lepas tu copy & paste je kat blog. ( hehehe paham ker... tk pandai lak nak terangkan hehe.. kalau x boleh bgtau yer.. nanti liya buat Printsc yer.. )

    ReplyDelete

Post a Comment

KOMEN SEPATUTNYA SESUATU YANG DIFIKIR SESUAI...



Popular posts from this blog

Bila rasa pedih luka operate akan hilang?

Drama Hadiah @ Komsas Tingkatan 1

Kuih bakul limau mandarin @komsas tingkatan 1