Rajin bedo'oh

Bila dihimpit keinsafan dan dihantui tarikh akhir untuk hantar, datang pula kekuatan untuk buat kerja sekolah di rumah. Bukan selalu saya bertungkus lumus macam ni kalau di hujung minggu biasa. Bab mengangkut buku atau bahan lain setiap hari tu memang biasa 2 beg di  kiri kanan bahu. Tapi, sekadar bersemayam dalam kereta sahajalah biasanya. Esoknya saya angkat beg tu masuk semula ke bilik guru lagi dengan muka malu-malu kot ada orang yang bertanya, banyak ke siap kerja?

Malam ni, awal lagi saya dah ambil kunci kereta, keluarkan dua beg percuma dan mula hidupkan laptop. Dengan sopan dan secara tak langsung mula jauhkan Nazif dari mendekati mama. Papa N yang duduk tak jauh mulalah beri nasihat. "Kenapa malam ni baru nak buat? Patutnya buatlah awal-awal, ". ..

Saya sengeh je.. asalkan budak dua beradik tu ada yang menjaga legalah hati saya nak buat kerja. Nasihat tak membina macam tu, kena abaikan dulu. Kalau makan hati pasti tak siap apa yang sepatutnya. Khabar baiknya, dengan ketekunan, sambil diusik oleh Nazif beberapa kali dan diiringi nyanyian lagu Shila Amzah, akhirnya saya siapkan dua set soalan latih tubi, satu set soalan peperiksaan dan latihan masa cuti sekolah. Alhamdulillah... Dua jam 30 minit tu kerjanya. Dasyat tul. Boleh siap rupanya buat kerja last minute.. adik adik kat luar tu jangan contohi sikap akak ni ya.. korang kena yakin dan biat kerja secara sistematik tau.

P/s : Barulah tak rasa bersalah pergi lepak kat rumah Kak Ja lama-lama petang semalam.

Comments

  1. samalah sy pun suka buat kerja last minute..time study dulu la..la ni keja takde plak tertangguh..sbb mmg kejanya angkat kol je..balik keja finished la keje tak serabut otak nak fikir dah.janji kerja siap kan AN..itu lebih baik.hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha.. setuju2.. asalka siap dan baik hasilnya okla.. bukan sengaja nk buat saat akhir ni tapi banyak alasan lain sblm ni. Mmg payah la kan..

      Delete
  2. hihi...serupa tagline bru kak ton..'comei do'oh'....!!ank2 akk pun suka wat keja last minit.smlm time nak g antar si kakak balik uiam,baru nak print benda tu la benda ni la..alahai!!

    ReplyDelete
  3. dasyatnya..dah siap..tahniah 5 kali..i juga tak berusik lagi..semangat ni semangat..thanks kak bagi kata2 semangat kat adik ni:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ngada eh.. u mmg cemerlang.. semua orang tahu.. i ni buat pun sebab dah mmg kena hantar..

      Delete
  4. alhamdulillah. sib baik siap keje...
    aida memang jenis buat keje last minit. and siap!
    kalau awal-awal memang x sempurna... last minit punyer mantop kebiasaannya...
    tgk keje la kan...

    ReplyDelete
  5. KEHKEHKEH...ersenyum lieya bace entry aisy nie...sebab kat umah lieya ni terbalik situasinye...hubby yg akan bawak balik keje selalunye...ye laa mcm lieya ni PA jek mmg abis2 keje kat opis jek kan heheheeheh...tapi bile mcm ni betul kate aisy, yg penting budak2 ade yg tgkkan...kalo tak siap laa dieoerg dtg 'menolong' same kang heheeheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu pun Nazif banyak kali dtg menolong.. mmg dia resah kalau mak dia buat kerja .. kalau terbaring je sebelah dia, ok pulak dia nj

      Delete
  6. alhamdulillah

    untuk anak2 murid jugakan..

    knor selalu juga buat latihan tubi untuk anak2 kat rumah..boleh kata hari2..dalam 10 muka surat ..tak sampai 10 minit siap..letih maknya buat..

    tak sabar nak mamanya menanda..berapa betul..

    ReplyDelete
  7. La, nak buat soalan latihtubi ke? Kalau share ngan MD, dah lama siap. Macam-macam soalan takda kaitan MD beri kat murid-murid AN. Apa macam? Nak hire kita as part time tukang tulis soklan peksa ke tidak? Kang soalan BM jadi soalan cam ni (contohnya) - Ada berapa kedai di tingkat 1 KLCC? Di mana letaknya Sephora? Apa nama minyak wangi terbaru Calvin Klein? Huhuhu... Habislah semua murid gagal penuh bergaya nanti :)

    So, AN... don't worry. Ada lagi yang lebih teruk daripada awak dalam menyiapkan hal-hal bersangkutan kerja nih. Sib baiklah kita tak satu sekolah kan....nangis2 pengetua dapat cikgu cam ni!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hhaa.. itu soalan ada unsur KBAT.. hebat soalam tu.. kena buat kajian lapangan baru budak boleh jawab..

      haha.. kalau sama sekolah pun best apa.. pasti pwngetua tak berani nak bg kerja kat kita sebab dia takut kita stress.. haha

      Delete
  8. hehehe.. yakin boleh mesti boleh !

    ReplyDelete
  9. Itu yg nenek I cakap "better late than never". :)

    ReplyDelete
  10. pasni kena kuatkn azam..takmo kuat keje last minuyte yer..hehe

    ReplyDelete
  11. Ooo AN ni chekgulah ye..mudah2an menjadi guru yg disayangi anak2 murid..

    ReplyDelete
  12. Pastu ada yang kata kerja cikgu ni best, mudah sebab ikut waktu budak sekolah dan banyak ccuti sekolah, depa tak tau 24jam tergalas tak berhabisan kerja cikgu ni.

    ReplyDelete
  13. Bila dh terdesak tu semua benda blh je buat.

    ReplyDelete
  14. Tahniah buat akak berjaya siapkan walaupun last minit.. :)

    Bukan senang tu kan

    ReplyDelete
  15. Salam.. Kerja last minute ni kdg2 hasilnya lumayan kan? Klu buat sebang lenang berjam pun x siap

    ReplyDelete
  16. assalam
    maap baru singgah ke mari.hihi.sibuk menadah air, kemas rumah setelah air ada :)

    alhamdulillah akhirnya siap kan.
    teringat zaman skolah pon suka buat kja last minute

    ReplyDelete
  17. Hihi keje last minute , alhamdulillah dpt siap jugak kan ;)

    ReplyDelete
  18. Bukan awak jer AN suka buat kerja last minute....
    TLBD pun suka tp maknya tak mo mengaku hehe...... Tp betullah bila buat kerja last minute ni mcm ada satu kekuatan luar biasa pulak...sebab nak kena settle jugak walau apapun terjadi...hehe
    Papa N batuk tak masa buat kerja tu? Kalau batuk 2 kali kena berhenti buat kerja tu hehe...

    ReplyDelete
  19. alhamdulillah
    yang penting dah siap hehe
    rajin do'oh demo lonih :)

    ReplyDelete
  20. ohh faham bedo'oh.. akak betulkan ayat biat tu. hehehe.. nina pun kadang2 suka buat last minit sbb dh jd tabiat buruk.

    ReplyDelete

Post a Comment

KOMEN SEPATUTNYA SESUATU YANG DIFIKIR SESUAI...



Popular posts from this blog

Bila rasa pedih luka operate akan hilang?

Drama Hadiah @ Komsas Tingkatan 1

Kuih bakul limau mandarin @komsas tingkatan 1