Agar-agar sedap dimakan masa cuaca panas

Nampak cuaca kat luat tu panas elok. Seronokla rasanya, dengan harapan kain baju akan kering semuanya menjelang petang ni. Maklumla, kawasan sini dah beberapa hari akan hujan je menjelang petang. Akhirnya, bertimbun baju kat luar sebab tak kering dan bilangan yang kotor juga bertambah.

Sesuai dengan cuaca panas ni, jom nak kongsikan makanan sedap dan mudah. Nak kata kongsi resepi pun tak boleh sebab mudah sangat.

Agar-agar biasa dimasak dengan kadar gula dikurangkan ataupun agar-agar yang terkurang gula. Dalam kes saya macam itulah selalunya, sukatan gula ikut suka hati dan sentiasa sikit sebab tak suka benda yang manis dan takut gemuk. Tapi bila tawar sangat tak habis pula nak makan, kan? Jadi, nak menyelamatkan makanan dan akhirnya menjadi sesuatu yang sedap, potong kecil agar-agar korang. Kemudian masukkan ke dalam bekas, campur susu cair dan sedikit gula melaka ikut tahap kemanisan yang korang suka.

Makan masa baru dikeluarkan dari peti sejuk. Sejuk je masuk ke tekak. Makan tak ingat. Sedap sampai 3 beranak berebut makan habis sampai tak bagi kepada orang keempat, iaitu Papa N. Hihi.. takpe, lain kali buat lagi ya..

Selamat mencuba....

Comments

  1. best jugak musim panas makan ni..sejuk kan tekak ..

    ReplyDelete
  2. akak suka agar2 yg terlebih air...lembut..makan dgn sudu..:)

    ReplyDelete
  3. ha ah ye... mmg sedappp, lma tk buat agar2.. buat gitu nmpk mcm sdpp jrr.. nti boleh le cuba..

    p/s tk buat kek utk az, sbb orgnya duk hostel... tggu dia blik le agaknya.
    raya hji ni berkeklh kut... hehe tq ucapan tu ye... .

    ReplyDelete
  4. Letak sagu pun blh kan .. Sesuai sgt le manisan ni waktu panas ;)

    ReplyDelete
  5. jadi macam koktel la ek, guna susu cair.
    bagus gak idea ni.
    saya xrajin buat agar2, klu buat mesti fail, selalu terlebih ayaq, hehe..

    ReplyDelete
  6. mmg sedap ni..lg2 mkn y bru kluar dr peti ais

    ReplyDelete
  7. Orang ke 4 tak merajuk ke? Sedap sangat tu sampai tak tersampai ke org ke 4. Hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha. Tak pun. Suami saya tak suka sangat kalau agar2.. dia suka kuih sagu atau kuih yabg mak dia buat.. kira ok la dia tak sempat makan pun, katanya

      Delete
  8. panas ke?/kenapa kami kat sini hujan siang malam..jemur baju punambik masa dua hari..tapi saya ni klau agar2 tak payah tunggu panas...sejuk2 pun saya makan..heheheh..lagi2 kalau agar2 santan tu..

    ReplyDelete
  9. kan... saya pun kalau masak manis pun tak letak banyak gula hahahaha pastu langsung tak der rasa. eh kalau macam ni jadinya, buh dalam fruit koktail pun macma best jer...

    ReplyDelete
  10. Nampak menyelerakan tu Aisy dgn kaler hijau, bersusu lagi.
    Aduhh... terliur la pulak.

    ReplyDelete
  11. wahhh terlior pulak nengoknye tu ha hehe

    ReplyDelete
  12. Kerja mudah macam ni memang semua orang pun suka apatahlah lagi saya ni :) Wah, makan tiga beranak sampai tak ingat 'pengetua' kat rumah? Nasib baik PapaN tak merajuk. Kalau tidak, hari 3H2M kena buat agar-agar ni lagi :D

    ReplyDelete
  13. pandai AN pelbagaikan rsepi ya..ilmu baru ni!hiii...

    ReplyDelete
  14. Ala-ala koktail atau nata di coco ye Aisy..
    Memang sedap kalau makan masa sejuk.

    ReplyDelete
  15. wahh..memang betul2 sedap ni... sy kalau buat jarang letak susu sejat tu.. tapi ternampak tu nak jugak lah buat nti...hehe

    ReplyDelete
  16. memang sedap buat macam ni
    akak pernah try dulu :)

    ReplyDelete
  17. pergh..memang sedap..tapi kan tengah batuk ni susah nak makan sejuk-sejuk..

    ReplyDelete
  18. saya pun suka makan agar2 berkuah lagu tu... tapi letak laici dalam susu cair tu.... mmg kejap jer licin :)
    Yg penting beledo tu habis cepat.... tak membazir, kan?

    ReplyDelete
  19. nampak sedap tu..bole dicuba nih

    ReplyDelete
  20. Kalai berkuah lg lah laju makan kan? Sini hujan memanjang. Panas giler jap tu terus hujan

    ReplyDelete
  21. Idea memang bagus ni AN..... nak lagi sedap campurkan mix fruit....Pergh!!

    ReplyDelete
  22. mmg sedap klu makan dengan susu cair..kami pun suka!

    ReplyDelete

Post a Comment

KOMEN SEPATUTNYA SESUATU YANG DIFIKIR SESUAI...



Popular posts from this blog

Bila rasa pedih luka operate akan hilang?

Drama Hadiah @ Komsas Tingkatan 1

Kuih bakul limau mandarin @komsas tingkatan 1