Produk baru yang sesuai untuk saya

Nak kongsikan dengan korang ni, satu produk yang saya rasa bagus untuk orang yang kulitnya sensitif, macam saya. Kes tangan yang menggelupas kasar, saya ni sebenarnya dah lama. Dulu untuk urusan bank gunakan borang JPN KP-12. Tapi tangan ni tetap juga menggelupas, kasar je kalau tengok pada kebanyakan masa.

Kalau mengajar kelas yang ada budak Melayu, abis je kelas budak-budak pasti nak salam. Saya jenuh nak menjawab pasal tangan ni bila asyik ditanyakan kenapa kulit tangan cikgu macam ni.. budak-budak yang jenis prihatin tu ingatla pulak yang tangan cikgu tak boleh kena sabun, dialah yang tolong jawab soalan kawan-kawan yang lain.


Nak dijadikan cerita, ada seorang kawan rekemen produk ni. Katanya tak ada bahan yang biasa ada pada produk biasa. Berasasakan bahan semula jadi. Saya, biasalah, orang cakap baik, terus nak beli. Tapi, alhamdulillah, set losyen tangan, sabun mandian dan pencuci pinggan mangkuk yang saya beli tu memang dah kurangkan menggelupas tangan saya ni. Baru dua minggu lebih saya pakai produk ni. Saya harap kalau lama-lama lagi pakai, tangan saya akan makin baik dan boleh jadi samalah dengan tangan saya yang sebelah lagi ni. Sebelah tangan je yang jadi menggelupas ni tau.. dah bermacam ubat sapu, tidak juga jadi baik pun.

Ok..itulah bendanya. Jenama Melaleuca.. bukan saya nak jual barang tau ni, saya kongsikan saja kot ada yang macam saya, tangan mengggelupas setiap kali kena sabun. Saya tahu perasaan korang. Masa saya kat bangku sekolah, mak memang tak bagi basuh pinggan mangkuk bila masa exam sebab takut tangan pedih dan  sian nak jawab exam katanya. Bermakna dah lama benda ni, rupanya  dengan produk yang betul boleh baik tangan ni.

#jadiginipundahokkalaulagibaikalhamdulillah

Comments

  1. kita pun ada masalah tgan mengelupas..
    ni bnyak nk buat urusan bank, kwsp.. pening oh..

    ReplyDelete
  2. untuk kaki boleh tak..../asyik main dgn sabun mop lantai jer..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha.. boleh je kot..saya sapu juga kat kaki kadang2

      Delete
  3. Oh, saya pernah mengalami masalah tangan mengelupas ni sampaikan kalau buka buku bank dulu-dulu kala, memang cap jari saya tak jalanlah. Pernah juga saya ada masalah IC sebab kulit bawah ibu jari tu berbeza bentuknya dalam IC dan bila cop atas kertas. Jenuh. Tapi saya setakat bahagian jari ajelah takda sampai tapak tangan bagai. Dah tak ingat bila hilang semua tu sebabnya masa zaman 20-an dulu memang suka alahai mengetest produk itu ini sampai tak terpantau mana produk yang baik :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha.. tangan sekarang dah ok la ye.. HD pegang lembut je..

      Delete
  4. jenama ni tak pernah guna lagi...akak suka kalau yg jenis cepat meresap..tak berminyak bila bgn pagi(pakai waktu nak tido)..yg ni mcm mana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha.. yg ni jenis mudah meresap..kejap je dah tak berminyak..bolehla cari kak

      Delete
  5. lieya plak aisy jenis tak tahan kat kaki....org kate alah simen....kalo tak pakai selipar dlm umah siap lee tumis gelupas2...scary tgk...tiap2 mlm gigih lumur lotion heheeheh..... tapi menarik plak tgk brand yg aisy share ni...nanti lieya nak try gak le...try cari kat farmasi ade ke tak kan.....almaklum laa tangan2 org selalu masak ari2 ni mmg nampak letih sikit...kene la mengembalikan keremajaan kulit sebelum telambat gituuu...auwwwww!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak pastila di farmasi ada jual ke x.. ada beli dr katalog..

      Haha.. kena tu.. betul kata lieya

      Delete
  6. Alhamdulillah,akak xde lak problem cenggini AN!time sekolah2 dlu ada gak kwn akak masalah gini,tp dia bwk je losen tgn tu kesekolah,bila2 masa dok sapu je..katanya dr spital

    ReplyDelete
  7. Harap sama macam tangan model tu..aamiin.in shaa allah.

    ReplyDelete
  8. Alhamdulillah akhirnya bertemu 'jodoh' org kata Aisy. Punyalah lama kalau sejak Aisy masih belajar sampai sekarang baru jumpa bayangkan. Tapi itulah usaha tak jemu-jemu Allah temukan juga penawarnya.

    Nampak pun macam mild aje lotionnya Aisy. Kakak belum pernah nampak ni..

    ReplyDelete
  9. Memang ada orang yg kulit dia sensitif sampai jadi gitukan AN....
    Kesiannya awak.....memang nampak alergic tu sebab sebelah tangan jer....
    Pak Jilap pulak sebelah kaki dia jadi gitu ....mcm kasar mengelupas gitu...rasanya kalau sapu benda ni sure elokkan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha.. cer bagi Pak Jilap pakai.. mana tahu berkesan juga nanti..

      Delete
  10. Oh saya pun kulit sensitif and memang payah nak berurusan dengan sabun. Selalu just sapu cream, acap kali sapu. Pastu nak bagi ilang gelupas tu saya buat scrub gula dengan olive oil, ada orang pakai salt tapi kulit sensitiv boleh guna gula. tapi u dah jumpa produk yang elok ni bagus la pakai.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ooo tips yang bagus ni. Saya nak cuba jugalah lain kali..

      Delete
  11. Alhamdulillah dah jumpa yang sesuai aisy , hilang satu mslh ;)

    ReplyDelete
  12. I pun sama Aisy dulu2 masa muda. Tp skg dah x lg sejak tukar pd pencuci pinggan brand Labor.
    Thanks for sharing Aisy.

    ReplyDelete
  13. cuci pinggan joy tu tak kelupas kulit
    olive oil pun elok,
    mana2 jenis jenama pun,insha Allah :)

    ReplyDelete
  14. susah jugak kalau kulit tangan sensetf ni kan..kalau untuk lembutkan tangan pun boleh jugak kot untuk orang yang kulit tangan biasa2 je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bolehla cari.sesuai kot tu lagikan yg menggelupas jadi elok sikit.. inikan utk melembutkan, rasanya ok tu

      Delete
  15. Boleh faham sgt perasaan AN tu bila kulit tangan sensitif dgn sabun... kawan saya pun ada sorang jenis lagu tu... kesian pula... siap pakai gloves masa cuci pinggan... Tapi AN tetap juga rajin masak walau jenis tangan sensitif... Lega kan bila dah jumpa produk yg serasi dgn kita? Settle masalah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah.. lega sikit sejak pakai ni. Harapnya kalau lama2 dapat jadi macam yg lagi sebelah ni..

      Delete
  16. Salam ain..kesiannya kat ain..da lama la ya ain hadapi benda in..nasib la ada produk yg sesuai kan....mudahan tgn ain beransur sembuh..amin

    ReplyDelete
  17. moga2 kekal keserasian nya di tangan cikgu ya..ameen..

    ReplyDelete
  18. alhamdulillah..serasi dgn akak..
    mmg kena sntiasa cuba produk utk cari y serasi ni..
    lya johnson je pakai.. yang aloe vera tu..kaler ijau

    ReplyDelete
  19. aik xde lak komen akak?pdhal aritu dah komen cni!kwn akak time sekolah dlu pun terima nasib sama ngan AN..tiap kali dlm kelas dok sapu je losen dr spital katanya..

    ReplyDelete
  20. saya jenis malas sapu losyen. dari dulu lagi. asyik expired je losyen

    ReplyDelete
  21. saya jenis malas sapu losyen. dari dulu lagi. asyik expired je losyen

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun.. malas sapu.. tapi sb benda ni bekesan bila guna, saya konsisten la guna

      Delete
  22. bagus juga ni tangan akak pun jenis yg kasar..masa dulu lg teruk menggelupas, malu nak salam dgn org

    ReplyDelete

Post a Comment

KOMEN SEPATUTNYA SESUATU YANG DIFIKIR SESUAI...



Popular Posts