Rupa je ada
Kalau ilmu panjang sejengkal, lautan dalam jangan diduga....
Kisah lauk berbuka puasa kami petang ni. Biasanya, kalau tak ada idea pun, dalam perjalanan balik saya dah terfikir apa nak dimasak untuk berbuka, tapi hari ini, sampai ke rumah pun tak ada idea. Suami saya pula, bila diminta buah fikiran, cadangannya kemain lagi. "buat ayam panggang berempah macam abah selalu buat di bulan puasa tu boleh?"
Isteri solehah ni pun, cepat-cepatla mencongak bahan-bahan nak mengerjakan ayam tu.Tak yakin pula dengan ingatan sendiri, lantas saya telefon ke Kampung Tapah. Abah pun bagilah panduan.
Bahan-bahan :
Ayam
Kerisik
Santan
*Bawang
*Halia
Serai
*Rempah biji digoreng tanpa minyak dan kemudiannya ditumbuk
Serbuk kunyit
Cili kering yang dikisar
Garam
Air
Menantu yang tak berapa cukup ilmu ni cepat-cepat letak telefon selepas saya ucapkan terima kasih.
Bahan-bahan yang bertanda * saya tumbuk dahulu dan gaulkan dengan benda yang lain lalu gaulkan dengan ayam dan dipanggang dengan ayam yang ada. Tengok kuahnya makin kering, saya tambahkan sedikit air. Menjelang waktu berbuka puasa, siaplah ayam ni.
Nampak rupanya dah sama dengan apa yang biasa PIL buat. Tapi, rasa lain sikit. Jenuh memikir, Papa N kata rempah biji tu saya letak kurang kot, sebab tak berbau wangi macam abahnya buat. Ok, lain kali kalau tanya resepi kena tanya sekali kuantiti bahannya, peringatan tu...
Ayam panggang harapan |
Isteri solehah ni pun, cepat-cepatla mencongak bahan-bahan nak mengerjakan ayam tu.Tak yakin pula dengan ingatan sendiri, lantas saya telefon ke Kampung Tapah. Abah pun bagilah panduan.
Bahan-bahan :
Ayam
Kerisik
Santan
*Bawang
*Halia
Serai
*Rempah biji digoreng tanpa minyak dan kemudiannya ditumbuk
Serbuk kunyit
Cili kering yang dikisar
Garam
Air
Menantu yang tak berapa cukup ilmu ni cepat-cepat letak telefon selepas saya ucapkan terima kasih.
Bahan-bahan yang bertanda * saya tumbuk dahulu dan gaulkan dengan benda yang lain lalu gaulkan dengan ayam dan dipanggang dengan ayam yang ada. Tengok kuahnya makin kering, saya tambahkan sedikit air. Menjelang waktu berbuka puasa, siaplah ayam ni.
Nampak rupanya dah sama dengan apa yang biasa PIL buat. Tapi, rasa lain sikit. Jenuh memikir, Papa N kata rempah biji tu saya letak kurang kot, sebab tak berbau wangi macam abahnya buat. Ok, lain kali kalau tanya resepi kena tanya sekali kuantiti bahannya, peringatan tu...
Tq Aisy, idea ntuk akak masak petang nanti
ReplyDeleteBuat lagi sampai jadi AN. Insyaa Allah
ReplyDeleteWow nmpk enak sgt tu...mcm nk buat juga..
ReplyDeletewaah sedap tu!
ReplyDeletenmpk macam best.janji buat tunaikan permintaan suami..resepi keluarga la ni kan..sy klu benda byk renyah2 ni malas,sbb tak kenal sgt rempah ratus.haha
ReplyDeletesedap tu
ReplyDeletenest time buat lagi.lama lama dpt la mcm abah tu :)
Rempah biji tu apa AN?...
ReplyDeleteMudah betul bila ada pemanggang ajaib nikan hehe...
Alah rasa tak penting yg penting rupa AN hehe...
kurang rasa buh jer kicap habis cerita....tak gitu? Makan berebut dgn N bertiga kat rumah tu pasti sodap!
Ala..yang bentuk bulat2 tu.. kecil je bendanya. Saya sebelum ni kalau masak singgang daging, akan letak biji rempah ni.
DeleteRasanya ok juga takla teruk, tapi jadi tak sama rasa macam yg abah masak.. itu yg saya malas nk belajar resepi keluarga Tapah, kalau rasa lain mesti kena komplen. Saya sdiri pun rasa tak puas hati sebab kalau biasanya dapat makan yg rasa lain bila abah masak. Hihi
ketumbar.. kita kt sana panggil rempah hidup
Deleteohhh ketumbar ingatkan halba hehe
DeleteRupa dah ada tu, kalau ilmu diup sikit lepas ni, tentu sedap seperti resepi asalnya :) Janji dah siap, dah jadi dan boleh makan AN. Papa N tu walaupun katanya tak sesedap abahnya punya resepi, makan berapa kali tambah ? Hehehe ...
ReplyDeleteboleh juga dicuba kalau rajin hehehe
ReplyDeleteJanji ada juga daya usaha, tak jadi pertama kali biasalah tu....cuba lagi...
ReplyDeletep/s: rempah biji tu bukan ke ketumbar?...
Oo betul rasanya ketumbar namanya .. hihi. Saya mmg tak pandai pasal nama rempah, selalu tertukar
Deletemenyelerekan betol la kak eheee
ReplyDeletePIL msti senyumm je bile menantunye kol
tanye rezepi.. tmbh pulak nk msk utk anaknye hehe
Nmpk sedap masakan tu. FIL Nasiha memamg pandai masak ke..tentu nanti anaknya pandai masak juga :)
ReplyDeletelain kali telefon laki kita..
ReplyDeletelaki kita bab resipi2 memamng excelent.. mcm tere2..
teorilah...
resepi yg sungguh mengharapkan untuk dimasak! hehehehe
ReplyDeletehehe..terer ya pak mertua memasak...susah nak jumpa yg mcm tu tau...siap jadi rujukan menantu lagi..
ReplyDeletehehe,bukan sng tau nk ikut sebijik cm org2 tua kite buat.walaupon cara n kuantiti sm, org kata airtangan tu pn blh buat beza jgk hehehe..xpe cuba lagi :-D
ReplyDelete