Sambal belacan masak
Rasanya kes makan lebih ni sedikit sebanyak disumbangkan oleh adanya sambal belacan masak yang kali pertama saya buat. Makan kat luar dah selalu juga, terutamanya kalau saya ke Hazrul November, sebuah restoren berdekatan dengan sekolah kami yang memang ada sambal belacan macam ni.
Kebetulan saya terjumpa resepi ni, lalu saya cuba memasaknya pada hujung minggu lepas. Memang buat untuk makan beberapa kali. Bolehla Papa N makan setiap kali berbuka dan bersahur.
Bahan - bahannya :
Belacan
Cili padi
Cili merah
Bawang besar
Bawang merah
Ikan bilis
Garam
Gula
Minyak
Cara menyediakan:
1. Kisar semua bahan. Kalau nak tumbuk pun lagi sedap. Saya buat versi malas je.
2. Panaskan minyak dan tumis semua bahan tadi untuk seketika dan bolehla makan selepas itu.
Bahannya macam sambal belacan biasa je, kecuali ditambah sedikit ikan bilis dan dimasak kesemua bahan di dapur seketika.
Ok, mula nak masak untuk berbuka. Terfikir nak makan kat luarlah pula, padahal sup dah dalam proses.
Nmpk gaya cm sedap, nnt akak cuba..
ReplyDeleteOk ..kak cubalah
Deletemcm sambal ulek yg makan dgn nasi ayam penyet .
ReplyDeletecma beza makcam akak kata letak ikan bilis.
saya kalau buat nasi aym penyet je saya tumis sambal belcan .mmg sdp kan.
sudahnya makan di mana hri ni kak?
sy lgi syiokk. tetamu yg ditunggu sampai tp memasing keluar. sepupu cik abe ke jln tar. adik saya kluar dgn kawn nnya. sudahnya bdua lagi le berbuka hri ni.. hikhik
Makan kat rumah juga. Petang sikit sambung masak. Risau tak abis bahan makanan dlm peti sejuk..dah nak cuti lama balii kg kan
Deleteuish sedap tu sambal belacan..saya nak try la..
ReplyDeleteHa.. boleh2 try
DeleteNmpk mcm sedap.. Klu xde bilis ala2 smbl belacan indonesia.
ReplyDeleteKalau digoreng ni bau dia wangi, tu yg sedap tu
Ikan bilis nak kena goreng dulu tak?
ReplyDeleteTak payah.. dh blend sekali tu benda2 dimasak tumis gtu je. Tak letak byk pun ikan bilis ni tau..penyedap je
Deletesedap ni aisy, jadi pembuka selera :)
ReplyDeleteknor suka sgt sambal belacan apa2 versilah..mmg super..
ReplyDeleteanak sedara acik kalau buat pun di goreng semua bahan tu baru dimesin guna air limau kesturi
ReplyDeleteakak tengk kat azam ramadan su,depa goreng sumer bahan2 tu ngan minyak n belacan bakar pastu tumbuk la..
ReplyDeleteSelalunya buat sambal belacan biasa je. Ala-ala tradisional main tumbuk segala gitu. Lain kali bolehlah buat sambal belacan masak cam ni, Kalau teringin je dah ada stok. Malas nak menumbuk bagai.
ReplyDeletedulu2 selalu juga buat sambal belacan utk en suami..sy ni jenis yg tak berapa minat sgt sambal belacan..skang ni en suami pun dh tak tahan perutnya dengan cili pedas..jadi dh lama tak buat ni..:)
ReplyDeleteni penambah selera..biasanya lya main tumbuk je.. xpernah lak masak mcm ni.. blh cuba
ReplyDeleteAsalkan nama sambal belacan pasti terliur dah.....
ReplyDeleteAmbil sikit campur dalam bahan nasi goreng pun sedap ni...
Tak pernah makan ni ...kalau makan pun tak perasan kot hehe.....Yelah ada ikan bilis ek....
ReplyDeleteNampak mcm tak berminyakkan AN...
Boleh cuba jugak ni