Pertama kali buat kek keju

Balik dari sekolah petang semalam, gagah saya buat 'non bake cheese cake with oreo'. Memang boleh kata semangat betul nak buat kek keju ni. Apa taknya, dengan lulut yang luka, terasa berdenyut-denyut tu, masih lagi sempat buat kek ni.. Haha, sebab kelalaian sendiri sebenarnya. Saya berjalan kemain laju bila dengar loceng balik sekolah, saya terpelecok lalu lutut comel ni cium jalan raya.. Bukan salah buku yang banyak atau wedges yang tinggi dipakai tu. Akibatnya berdarahlah lutut saya..

Dah beberapa hari fikir nak buat kek keju ni. Kat rumah saya ni, kalau korang nak tahu, memang tak ada peralatan buat kek kecuali oven je.. Sebab saya terasa nak buat kek keju ni, sengaja saya beli hand mixer.. haha, sanggup tu. Memang bila dah minat. kita tak kisah nak beli barang. Selama ni memang tak terasa langsung nak beli benda-benda macam ni..

Bahan-bahan nak buat kek keju ni. Korang nak tahu lagi tak, memang sebab tak pernah beli bahan nak buat kek ni, saya ambil masa setengah jam untuk beli lima barang ni je, Berkali-kali saya tilik sana, tilik sini, sesambil tu tengok resepi kat handphone sebab nak pastikan betul-betul bahannya. Akhirnya belilah juga bahan-bahan nak buat kek ni..

Hasilnya, korang tengoklah... Mungkin salah biskut oreo tu tak hancur sangat dan lagi satu bahagian keju tu agak lembik. Mungkin gelatin yang saya masukkan tu tak cukup kuantitinya, maklumlah, tak ada alat penimbang, timbang tangan kanan saya aje..



Mujur rasanya sedap.. Ye ke sedap? Tapi, dah habis, rasanya sedaplah tu kot... Lain kali nak cuba buat lagi dengan sukatan yang tepat dan nak masukkan sekali rasberry filling bagi rasanya lebih sedap..... ha, zilla, apa macam? nampak best tak? memanglah tak dapat tanding pavlova yang zilla buat..

Comments

  1. tahniah..dan sila wat lagi n lagi n lagi..nati lelama teror lah tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama-sama.. Memang terasa buat lagi ..

      Delete
  2. I pun kalau beli bahan2 mmg ambik masa yg lama, sbb nak belek ada tanda halal ke tak... kdg sampai salesgirl tu jeling2 je.. hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha, betul ni,mmg byk barang masak kek ni yg tak da logo halal....

      Delete
  3. lama2 nanti mesti makin sedap la,makn cantik..

    ReplyDelete
  4. Wahhh... lamanya x mkn kek keju. 1st time try, kira ok la tu. Kalo try kali kedua, bukan habis tapi berebut org mkn =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waa...teruja saya kalau betul jadi macam tu...
      hehehe, thanks MA ye....

      Delete
  5. try n error tu biasa! hehehehee..nk cikit!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ala dah abis...bekas pun dah siap simpan... lain kali saya panggil nealopah datang rasmi ye..

      Delete
  6. rajin... firstime buat kira ok la tu, I that day langsung takk jadi apa, rupa exactly macam cheese dari bungkusan yang dah dikemam jelita haha.
    ok nnt buat lagi, boleh try pakai pakai wedges sambil buat cheese cake. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kah kah kah.. kalau dapur macam kat homestay di oversea saya memang akan pakai wedges sambil masak dah... ni dapur eden yg ala-ala i, boleh juling mata mak mertua tengok kalau menantu masak kek sambil pakai wedges...

      ala, u too.. next time cuba lagi my dear... kalau nak comel hasilnya kena bagi jelita tolong tu..

      Delete
  7. bek beli penimbang, tak perlu mahal2, dlm RM20 ok le...

    ReplyDelete
    Replies
    1. la RM 20 je reganya? nampak sangat saya tak ambil tahu pasal benda ni.. ingatkan mahal nak beli... ok, nanti saya beli satu. thanks kak tini

      Delete
  8. asal boleh makan, kira sedap la tu.hehe
    nnt selalu buat mesti lagi ok la kan

    ReplyDelete
  9. Lepas ni sila beli penimbang hihi. Yg penting rasa sedap kan....kalau cantik, tp rasa ehem2 jer pun xsyiok juga

    ReplyDelete
  10. Kek keju ni lama dah okje teringin nak buat tapi tak terbuat2...hehe...tapi resepi kawan okje tu dia pakai biskut digestive tu...sihat sikit le hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha, nk juga sy try yg pesen itu, tp nantilah.....

      Delete
  11. cuba skali pun nmpk ok, nnt bila dah cuba berkali2 kompem lagi ok...

    ReplyDelete
  12. Walau apa pun mungkin Aisy kata kurang itu ini tapi bila hanis licin masuk perut tu tanda sedap dan menjadilah..

    ReplyDelete
  13. salam aisy..

    wah rajin juga buat kek ye,rupa tak penting,yg penting rasanya..tengok dah habis pun dimakan

    ReplyDelete
  14. yang penting nak mencuba.. nanti cuba lagi mesti berjaya..

    ReplyDelete
  15. alaaaa dik ok juga .. menjadi kan ..
    akak langsung x pandai huhu

    ReplyDelete
  16. nampak ok jer tu walau percubaan pertama..tahniah

    ReplyDelete
  17. selamat makan kek..menjadi lak tuu,

    wah baru sampai ??? lama betol...ish apa laa posmen nie..

    ReplyDelete
  18. sian Aisy..sampai lutut cedera pula..rajin pula Aisy masak memasak..mood masak memasak sekarang ni blm timbul dgn keaadan di sabah skrg ini..

    ReplyDelete
  19. smgt buat ye..compem la sedap kan..hihi

    ReplyDelete
  20. baru jer buat ngan dak2 pendidikan khas dkt kolej komuniti ;)

    p/s: btl ek muka leh licin minum esp nie ;) suka2

    ReplyDelete

  21. Salam ain..maaf yer baru datang sini jengah..:) wah ain buat kek keju ke..kak intan pernah buat..tapi sekali je..hehehe

    ReplyDelete
  22. Sedapnya...
    Myra suka tapi malas nak buat sendiri :D

    ReplyDelete
  23. seronoknya kalau ada oven... mmg best nak buat kek... hai bila la encik boss saya nak belikan oven.. hahahah

    ReplyDelete

Post a Comment

KOMEN SEPATUTNYA SESUATU YANG DIFIKIR SESUAI...



Popular Posts