Resepi rendang daging minang
Bersiaran dua kali hari ni demi memenuhi permintaan kawan-kawan yang nak resepi. Haha, gaya macam ramai je yang minta ya? Eh, kalau lebih daripada satu tu kira banyaklah kan? Ok, jom kita tengok bahan-bahannya, ya puan-puan.
Bahan-bahan kisar:
4 ulas Bawang merah
3 ulas Bawang putih
Seinci Halia
1/2 inci Lengkuas
Kunyit
Sesenduk Cili kering
*beberapa biji Cili padi
4 ulas Bawang merah
3 ulas Bawang putih
Seinci Halia
1/2 inci Lengkuas
Kunyit
Sesenduk Cili kering
*beberapa biji Cili padi
Bahan lain:
Daging (semangkuk kecil)
Santan (satu mug kecil)
Kerisik (3 sudu besar)
Serai (2 )
Daun limau purut
Daun kunyit
Asam keping
Garam
Gula
1 cawan air
Daging (semangkuk kecil)
Santan (satu mug kecil)
Kerisik (3 sudu besar)
Serai (2 )
Daun limau purut
Daun kunyit
Asam keping
Garam
Gula
1 cawan air
Cara memasak:
Masukkan semua bahan kecuali gula, garam dan kerisik.
Kacau sekali sekala.
Dah mendidih dan kering sikit kuahnya baru tambah kerisik, garam dan gula.
Masukkan semua bahan kecuali gula, garam dan kerisik.
Kacau sekali sekala.
Dah mendidih dan kering sikit kuahnya baru tambah kerisik, garam dan gula.
# air masak tu tambah sikit-sikit sebab nak melembutkan daging. Rasanya kalau korang buat lebih santan atau sediakan santan cair, kuah takla cepat sangat keringnya.
Itu jelah, resepi yang tak seberapa daripada saya. Ketaq cheq tau, yang tanya resepi ni PK tau.. chef ni.. PK, dah try nanti pandai-pandaila adjust sendiri ya. Yang saya buat ni hari ni kebetulan menjadi, maklumla amatur tapi main campak-campak bahannya pulak.. haha.. apa pun, dah selamat masuk perut satu menu yang diidamkan sejak minggu lepas. Rasanya sebab sikit kot yang dibuat ni, itu yang rasanya sedap. Kalau banyak belum tentu lagi sedap..
Sebelum terlupa, ada yang bertanya namanya ada minang. Pasal minang ni, saya sebenarnya ikut resepi ayah mentua. Abah buat rendang ikut resepi Padang Bukit Tinggi, itu yang namanya "minang".
daun limau nipis AN?Akak rase daun limau purut tu..
ReplyDeleteTq kak..saya dh edit..mmg salah taip
DeleteGood sharing!
ReplyDeletetk sesangatt..senang la nak rujuk bebila nak menerai nanti (entah bila la tu haha)
baru je baca entri yg ada gambo rendang ni td...tup2 nampak entri resepinya..alhamdulillah :)
Hai, bersiaran 2kali sehari ke? Ni mesti nak kejar 30 entri sebulan macam orang tu juga *_*
ReplyDeleteTak payah susah hati sampai ketaq lutut AN kalau PK minta resepi. Confirm dia tak ikut dan main campak baling je pastu tayang dalam blog menjadi pulak. Itu jelah yang tak boleh menahan, tersayat-sayat hati ni rasa jealous tau :)
Saya kena baca entri sebelum ni lah nak tahu macamana rupanya resepi rendang daging minang ni. Saya terbalik dari PK. Tengok resepi yang panjang jerk terus rasa macam nak pitam!
Haha, mana lak saya target 30 sebulan entrynya. Kalau dapat 10 pun dah lega sangat tau.. tahun ni memang tak produktif blog saya ni.
DeleteHaha.. ye juga kan? PK ni mana nk ikut apa resepi orang, dia mesti adjust punya.. haha. Ketaq jugala sebab chef yg mintak.. ingat senang ke? Haha..
TQ AN resepinya.,rasa macam nak buat esok je,tengoklah esok klu ada kudrat keluar beli bahan.hehe
ReplyDeletesy mmg tak pernah buat rendang..klu kali ni berjaya Kira sejarah lelah tercatat menggunakan resepi dari cukgu AN.tp madam MD mata la..mesti kena adjust ikut tahan yg ada..klu daun kunyit n daun limau purut takde, rendang jugak ke namanya?haha..
Haha.. bangganya saya kalau tetiba Chef PK masak rendang dengan resepi saya ni..
DeleteYang wangi masa masak tu sebab ada daun2 ni lah.. kalau xda takla kuat bau agaknya..
thanks sharing an
ReplyDeleterendang aroma daun limau purut
memang best
cicah pulak dengan lemang
fuhh sedap nyoo :)
Haha.. kalau ada lemang tu dh macam raya lak kan? Tapi bila akak sebut lemang ni ....ai.. tetiba teringin pulak
Deleteooo sebab ade cili padi tu yeak aisy...tu jadi rendang minang kan....lieya penah mkn kawan org nogori bawak...kaler rendang pun lain sebab kuning....pedas berapi tapi sedap gileeeee..... bahan semua ade tu dlm esbok..tgl cari dauh kunyit ngna daun limau ajek tu...leh le try nanti....
ReplyDeletetq for sharing...
Wah.. dah buat minggu lepas tu resepi ni ke? Rajin tul lieya.. kalau saya ni teringin dah lama, buatnya beberapa minggu kemudian.. huhu
Deleterendang juga yang paling sedap
ReplyDeleteEh nape mak tak tau ni......ni mesti sebab mak dah banyak sangat tertinggal cite awak kan AN.....
ReplyDeleteBapak mertua awak mmg terer masak yer AN.... Kalau dia dtg rumah tak seram ke awak nak masak?
Okje tak pandai buat rendang.....buat selalu tak menjadi....
Haha. Mula2 tu seram gak Okje.. dah 6 tahun ni saya dah otai.. saya masak je ikit kemahiran sedia ada saya. Tp kalau ada anak2 lain selalunya yang masak abah.. haha.. mana sama air tangan abah diorang dengan chef amatur mcm saya ni kan?
Deletetak sabar nak cuba ni..sodapp suka rendang daging :)
ReplyDeleteWaaa bleh la cuba raya nt. Tq Aisy.
ReplyDeletehai sedap juga ni...akak tak pernah masak rendang letak daun limau purut,biasanya akak letak daun kuniyt je,nanti boleh juga akak cuba nih
ReplyDeleteSuka rndang
ReplyDeleteNti knor nk cuba versi cikgu plk...
Segan tu kalau master chef nk cuba buat versi saya ni.. hihi..
DeleteBtul.. saya rajin sikit buat pun sebab alasan yang sama ni lah.. kalau kena tumis itu ini.. agak tak berapa nk rajinla..
ReplyDelete